(με αφορμή την ταινία The Cut)
fatih-akin.jpg

(...) Είμαι καλλιτέχνης. Η τέχνη και ο κινηματογράφος πρέπει να αποτελούν εναλλακτική στη θέση-αντίθεση της πολιτικής. Αλλωστε, η δημοκρατία δεν έρχεται με το ταχυδρομείο ούτε ισχύει μόνο κάθε 4 χρόνια που ψηφίζουμε· τη δημοκρατία πρέπει κανείς να την υπερασπίζεται καθημερινά με τις πράξεις του.
(...) Είμαι περήφανος για τη “Μαχαιριά”/ The Cut όπως και για όλες τις ταινίες μου. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Επίσης, “Η Μαχαιριά” είναι η πιο συναισθηματική μου ταινία. Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι το σινεμά είναι μια προσωπική κοσμοθεώρηση, που κάποιοι μπορούν να μην συμφωνούν με αυτή. Θέλω να κλείσω με μια φράση του μεγάλου Έλληνα δημιουργού Τζον Κασσαβέτη, ο οποίος έλεγε ότι όταν κάποιος κάνει τέχνη πρέπει πάντα να έχει κατά νου ότι μπορεί να αποτύχει.
(...)  Αν θεωρήσω ότι ο Μάρτιν Σκορσέζε είναι ο κινηματογραφικός μου πατέρας τότε ο Καζάν είναι σίγουρα ο παππούς μου.
(...) Ψάχνω σε κάθε μου ταινία να ψαχτώ αφηγηματικά. Δεν έχω ένα στυλ που να πρέπει να υπηρετώ συνέχεια. Προσπαθώ να κάνω κάτι παραπάνω από αυτό. Δηλαδή να βρω την αλήθεια και να την βάλω σε μια φόρμα. Πάντοτε ήμουν ειλικρινής στις προθέσεις μου. Αυτό έκανα και στην “Μαχαιριά”.

(...) Δεν ξέρω τι θα συμβεί αύριο. Θα παρομοίαζα τη σχέση που έχω με την Τουρκία μ’ αυτή ενός γάμου που δεν πάει καλά. Την αγαπώ, αλλά δεν μπορώ να ζήσω μαζί της. Ήρθε η στιγμή να χωρίσω με την Τουρκία. Τα επόμενα χρόνια θα φλερτάρω με άλλες χώρες-ερωμένες.

(...) Η δημοκρατία δεν έρχεται με το ταχυδρομείο. Πρέπει να την υπερασπίζεται κανείς καθημερινά. Δεν υπάρχει εγγύηση. Το βλέπουμε στη Γαλλία, στη Γερμανία. Και με αυτό το θέμα θέλω να καταπιαστώ στο μέλλον. Δεν θέλω να το κάνω ούτε με το Facebook ούτε με το Twitter. Θέλω να κάνω τέχνη... Δεν υπάρχει ένα πολιτικό ιδανικό σήμερα. Δεν υπάρχει κάποιος ''ισμός'' για να ταυτιστώ απόλυτα.
Η δημοκρατία στην Ευρώπη έχει πολλές εκφάνσεις. Η Λεπέν στη Γαλλία, τα ρατσιστικά κόμματα στη Γερμανία, τη Φινλανδία, ο τρελός ξανθός στην Ολλανδία είναι εκφάνσεις της δημοκρατίας καθώς αποτελούν εκλεγμένα κόμματα. Το κόμμα του Χίτλερ ήρθε στην εξουσία μετά από εκλογές. Το ίδιο και ο Ερντογάν που δεν είναι δημοκράτης. Πρέπει να υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία συνεχώς. Δεν θα ήθελα η Ελλάδα να διαχωριστεί από την Ευρώπη. Η λύση δεν είναι στον ατομισμό... Ξέρετε ότι ένας γάμος χρειάζεται συμβιβασμούς όπως και το σεξ. Το ίδιο συμβαίνει με τις γεωπολιτικές στρατηγικές. Υπάρχουν πάντα οι Πενήντα αποχρώσεις του γκρι.

(δηλώσεις του σκηνοθέτη στη συνέντευξη τύπου, με αφορμή την προβολή της ταινίας The Cut στην Αθήνα)