b_505X0_505X0_16777215_00_images_1718_somniloquies.jpg

Ως κινηματογραφιστές, η Βερενά Παραβέλ / Véréna Paravel και ο Λουσιάν Καστέν Τέιλορ / Lucien Castaing-Taylor συνεργάζονται στο Εργαστήριο Αισθητηριακής Εθνογραφίας. Σκοπός του έργου τους είναι να συνδυάσουν το στοιχείο της άρνησης στην τέχνη με μια εθνογραφική προσκόλληση στη ροή της ζωής. Οι ταινίες και τα βίντεό τους έχουν προβληθεί σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, ενώ τα έργα τους βρίσκονται στη μόνιμη συλλογή του ΜOMA (Νέα Υόρκη) και του Βρετανικού Μουσείου. Έχουν συμμετάσχει σε εκθέσεις στο ΜΟΜΑ, το Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνης του Λονδίνου, το Μουσείο Γουίτνι, το Κέντρο Πομπιντού, στην Kunsthalle Bερολίνου, τη Whitechapel Gallery και στο PS1, ενώ γύρω από δουλειά τους διοργανώθηκαν συνέδρια στο Σμιθσόνειο Ινστιτούτο, στο Μουσείο Quai Branly και στο Βρετανικό Μουσείο.
Η ταινία τους Λεβιάθαν, που προβλήθηκε στις αίθουσες το 2013, τιμήθηκε με το βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Λοκάρνο και έχει αποσπάσει συνολικά 21 βραβεία.

Φιλμογραφία  
2009     Γλυκό χορτάρι / Sweetgrass
2009     Ξένα μέλη / Foreign Parts
2012     Λεβιάθαν / Leviathan
2015     Ω, ανθρωπότητα / Ah, Humanity!  
2017     Λόγια του ονείρου / Somniloquies
2017     Κανίβαλος / Caniba


Οι ταινίες

Γλυκό χορτάρι / Sweetgrass
Μια ελεγεία χωρίς συναισθηματισμούς για τη Δύση, που παρακολουθεί τους τελευταίους σύγχρονους καουμπόηδες καθώς αυτοί οδηγούν τα κοπάδια των προβάτων στα βουνά της Μοντάνας. Μια εκπληκτικά όμορφη, πλην αιχμηρή ταινία, που αποκαλύπτει έναν κόσμο όπου η φύση κι ο πολιτισμός, τα ζώα και οι άνθρωποι, η ευαισθησία και η βία αλληλοδιαπλέκονται με αναπάντεχο τρόπο.
Σκηνοθεσία: Λουσιάν Καστέν Τέιλορ, Ιλίσα Μπάρμπας / Lucien Castaing-Taylor, Ilisa Barbash. Έγχρωμο, 101΄.

Ξένα μέλη / Foreign Parts
Κάπου στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, σε μια βιομηχανική ζώνη που πρόκειται να κατεδαφιστεί και προσφέρεται για αστική ανάπλαση, ανακαλύπτουμε μια παράξενη κοινότητα που ζει από το εμπόριο ανακύκλωσης υλικών από τις μάντρες και τους σκουπιδότοπους. Ο τελευταίος κάτοικος αυτού του μέρους τριγυρίζει στους δρόμους έξαλλος σαν βασιλιάς Ληρ που έχασε τον δρόμο του. Δύο εραστές ψάχνουν για τροφή και ασφάλεια για να βγάλουν τον χειμώνα. Η άστεγη «βασίλισσα» της μάντρας αποδρά στις ονειροφαντασίες της. Η ταινία συλλαμβάνει τα φαντάσματα μιας αστικής οικολογίας που τείνει προς εξαφάνιση.
Σκηνοθεσία: Βερενά Παραβέλ, Τζ. Π. Σνιαντέτσκι / Véréna Paravel, J.P. Sniadecki, Έγχρωμο, 80΄
 
Λεβιάθαν / Leviathan
Στ’ ανοιχτά της ακτής του Νιου Μπέντφορντ της Μασαχουσέτης –της αλλοτινής πρωτεύουσας της φαλαινοθηρίας που ενέπνευσε το Μόμπι Ντικ του Μελβίλ– ένα τεράστιο αλιευτικό σαλπάρει για ένα ταξίδι εβδομάδων διασχίζοντας τα σκοτεινά, μαύρα νερά. Ένα ριζοσπαστικό πορτρέτο της σύγχρονης εμπορικής αλιευτικής βιομηχανίας, που καταβυθίζει τον θεατή σε μια ζωηρή, σχεδόν καλειδοσκοπική αναπαράσταση της αρχέγονης πάλης ανάμεσα στον άνθρωπο και στα κύματα της θάλασσας.
Σκηνοθεσία: Βερενά Παραβέλ, Λουσιάν Καστέν Τέιλορ / Véréna Paravel, Lucien Castaing-Taylor, Έγχρωμο, 87’

Ω, ανθρωπότητα! / Ah Humanity!
 Ένας στοχασμός για την εύθραυστη και αλλοπαρμένη ανθρωπότητα κατά την Ανθρωπόκαινο, τη γεωλογική περίοδο της απόλυτης κυριαρχίας του ανθρώπινου είδους στον πλανήτη Γη. Έχοντας ως αφετηρία την καταστροφή της Φουκουσίμα, οι εικόνες που προβάλλονται (τα θέματα των οποίων βρίσκονται ταυτόχρονα κοντά και μακριά στον φακό, καθώς τραβήχτηκαν με κινητό μέσα από ένα φορητό τηλεσκόπιο) παρουσιάζουν τη νεωτερικότητα σαν ένα τοπίο Αποκάλυψης. Παράλληλα, φανερώνουν το πόσο επιρρεπείς είμαστε στην ιστορική λήθη και στις μεγαλεπήβολες ιδέες μας για το μέλλον.
Σκηνοθεσία: Λουσιάν Καστέν Τέιλορ, Βερενά Παραβέλ, Ερνστ Καρέλ / Lucien Castaing-Taylor, Véréna Paravel, Ernst Karel, Έγχρωμο, 24΄

Λόγια του ονείρου / Somniloquies
Μια ρευστή κάμερα ταξιδεύει στις καμπύλες γυμνών σωμάτων που κοιμούνται γαλήνια. Στην μπάντα του ήχου, ακούμε θραύσματα από τις ενύπνιες περιπέτειες του Ντιόν ΜακΓκρέγκορ, ενός παραγνωρισμένου αμερικανού στιχουργού της δεκαετίας του ‘60. Κάθε βράδυ, ο συγκάτοικός του ηχογραφούσε το παραμιλητό του, καταγράφοντας την πιο γνήσια συνθήκη ελευθερίας του ανθρώπου – όταν η νόηση αφήνεται ανεξέλεγκτη και το υποσυνείδητο παίρνει τα ηνία... Μια αισθητηριακή χαρτογράφηση όλου του φάσματος των συναισθημάτων μας, ακόμα κι αυτών που δεν γνωρίζουμε ακόμα.
Σκηνοθεσία: Βερενά Παραβέλ, Λουσιάν Καστέν Τέιλορ / Véréna Paravel, Lucien Castaing-Taylor. Έγχρωμο, 74΄

Κανίβαλος / Caniba
Μια νωπογραφία για τη σάρκα και την επιθυμία, που στοχάζεται πάνω στην ανησυχαστική σημασία του κανιβαλισμού για την ανθρώπινη ύπαρξη. Μέσα από τη γνωριμία μας με τον ιάπωνα κανίβαλο Ισέι Σαγκάουα και την εξερεύνηση της μυστηριώδους σχέσης του με τον αδελφό του, διαπιστώνουμε πως ο κανιβαλισμός είναι ίσως πολύ πιο κοντά στην ανθρώπινη κατάσταση απ’ ό,τι θέλουμε να πιστεύουμε.
Σκηνοθεσία: Λουσιάν Καστέν Τέιλορ, Βερενά Παραβέλ / Lucien Castaing-Taylor, Véréna Paravel. Έγχρωμο, 95'


(δ.τ.)