b_505X0_505X0_16777215_00_images_1920_silvia-das-fadas.jpg

Η Sílvia das Fadas από την Coimbra της Πορτογαλίας είναι σκηνοθέτης, ερευνήτρια  και δάσκαλα. Θήτευσε στη Cinemateca Portuguesa της Λισαβόνας και σπούδασε στο Ινστιτούτο Καλών Τεχνών της Καλιφόρνιας. Από την αρχή της καριέρας της σχολήθηκε αποκλειστικά με το αναλογικό φιλμ, γυρίζοντας τις ταινίες της σε 16mm. Εστίασε στους θρύλους και τη λαϊκή τέχνη, και στα ντοκιμαντέρ- δοκίμια της αναζητά τα ίχνη και υπολείμματα τους στον πραγματικό κόσμο.
Στην ταινία  SQUARE DANCE, LOS ANGELES COUNTY, CALIFORNIA (2013), έχει στο κέντρο φωτογραφίες που βρέθηκαν από τον Russell Lee. Αυτές οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από την Υπηρεσία Γεωργικής Ασφάλειας και απεικονίζουν μια βραδιά χορού σε φόντο μια αγροτική κοινότητα. Η ταινία ζωντανεύει τις εικόνες μέσω κινήσεων και μουσικής.
Οι ταινίες του Sílvia das Fadas είναι αποτέλεσμα εξερευνήσεων: ξεκινώντας από μόνη της με την κάμερα της, ξεκινά ένα ταξίδι στην πραγματικότητα ή σε αρχειακό υλικό. Αναζητά φαντάσματα και εικόνες. Η αφοσίωσή της στο υλικό με το οποίο ασχολείται αποκαλύπτει κάτι περισσότερο από μια μαχητική νοσταλγία: το έργο της μας προτείνει ένα πιθανό δρόμο για τον κινηματογράφο.
Στην ταινία της A CASA, A VERDADEIRA E A SEGUINTE, AINDA ESTÁ POR FAZER (THE HOUSE IS YET TO BE BUILT) (2018),  η οποία είναι αποτέλεσμα πολυετών γυρισμάτων, επισκέπτεται εξαιρετικές αρχιτεκτονικές κατασκευές στη Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Μεγάλη Βρετανία, το Βέλγιο, την Ιταλία και τη Ρουμανία. Με μεγάλη αίσθηση της γεωμετρικής ομορφιάς, κινηματογραφεί αυτά τα μέρη, τα οποία όλα αποτελούν μια διαφορετική, ουτοπική μορφή κατοικίας. Συλλέγει εικόνες με σκοπό να τις μοιραστεί. Από αυτή την άποψη, οι προβολές των ταινιών της είναι μια συνέχεια ενός διαλόγου για και μέσω του κινηματογράφου.

Ταινίες (επιλογή): ROMANCE NOIR (2008), IMORREDOIRA (2008), THE BOOK OF NATURAL MAGIC (2011), APANHAR LARANJA/PICKING ORANGES (2012), SQUARE DANCE, LOS ANGELES COUNTY, CALIFORNIA (2013), A CASA, A VERDADEIRA E A SEGUINTE, AINDA ESTÁ POR FAZER (THE HOUSE IS YET TO BE BUILT) (2018) .

(δελτίο τύπου της Viennale  2019 . Απόδοση Δ.Μ.