andrade.jpg
Ο Joaquim Pedro De Andrade είναι ένας από τους σημαντικότερους βραζιλιάνους σκηνοθέτες, καθώς αποτελεί ένα από τα κεντρικά πρόσωπα του κινήματος Cinema Novo. Για τον Joaquim Pedro De Andrade ένα κείμενο στον κατάλογο του Toronto International Film Festival αναφέρει «είναι ο μεγαλύτερος σατυρικός σκηνοθέτης που υπάρχει στο χώρο του βραζιλιάνικου σινεμά. Η αναρχική του αίσθηση του χιούμορ και το ανατρεπτικό βλέμμα απέναντι σ’ όλες τις ιδεολογίες έχει ως τελικό αποτέλεσμα ένα μαγευτικό και πολυποίκιλο έργο».
Η πιο γνωστή του ταινία είναι Macunaima (1969) -ο αγγλικός τίτλος της ταινίας είναι Jungle Freaks. Μια ταινία κλειδί για την «τροπικαλιστική» περίοδο της βραζιλιάνικης κινηματογραφίας, όταν η κρατική λογοκρισία εξανάγκαζε τους σκηνοθέτες του Cinema Novo να στραφούν στο συμβολισμό και την αλληγορία. Η ταινία βασίζεται στο σημαντικό μυθιστόρημα του μοντερνισμού του συγγραφέα Mario de Andrade. Ο κεντρικός χαρακτήρας Macunaima έχει γεννηθεί μεσήλικας και μαύρος και στην πορεία γίνεται νέος και λευκός. Ταξιδεύει στην πόλη, συμμετέχει στο αντάρτικο πόλεων και πολεμά ένα διαβολικό βιομήχανο. Σάτιρα και πολιτική, κιτς και φαντασία, παραμύθια και αφρο-βραζιλιάνικος μυστικισμός, ο καταναλωτισμός ως κανιβαλισμός: αυτά είναι τα κεντρικά στοιχεία της ταινίας. Η εφημερίδα The New York Times εξυμνεί την ταινίας ως ένα μια από τις σημαντικότερες της δεκαετίας της.
Άλλες ταινίες του Joaquim Pedro de Andrade είναι το O Homem Do Pau-Brasil (1982) μια φανταστική κωμωδία για τον βραζιλιάνο συγγραφέα Oswald de Andrade, στην οποία τον κεντρικό ρόλο υποδύονται δυο ηθοποιοί ένας άνδρας και μια γυναίκα -το Contos Eroticos (1979) μια σπονδυλωτή ταινία που αποτελείται από τέσσερις ερωτικές ιστορίες, ταινία που απαγορεύτηκε στη Βραζιλία -το Guerra Conjugal (1975) μια μαύρη κωμωδία που αφηγείται τις ερωτικές περιπέτειες τριών βραζιλιάνων μεσοαστών -το Os inconfidentes (1972) διαδραματίζεται τον 16ο αιώνα και έχει ως κεντρικούς ήρωες μια ομάδα διανοούμενων που προσπαθεί να ανατρέψει την πορτογαλική αποικιακή κυριαρχία- το O Padre E a Moca (1965) ένα μελόδραμα όπου στο κέντρο βρίσκούμε τη σχέση ανάμεσα σ’ έναν ιερέα και μια νεαρή κοπέλα που προσπαθεί να τη βοηθήσει.