kawase.jpg

Η Naomi Kawase γεννήθηκε στην επαρχία Nara της Ιαπωνίας, το 1969. Είναι μια από τις ελάχιστες γυναικείες παρουσίες στο ανδροκρατούμενο ιαπωνικό σινεμά. Σπούδασε φωτογραφία στην Osaka. Ξεκίνησε με ερασιτεχνικές ταινίες των 8mm. Ως παιδί χωρισμένων γονιών, έθεσε συχνά στο κέντρο των ντοκιμαντέρ πρόσωπα της οικογένειας της: την γιαγιά της, που την μεγάλωσε, και τους απόμακρους πλέον γονείς της.
Βραβεύτηκε με την Camera d’ Or των Καννών για την ταινία Moe no suzaku (1997). Η ταινία  αφηγείται τις αναστατώσεις που προκαλούνται, με αφορμή με την κατασκευή μιας νέας σιδηροδρομικής γραμμής, σ’ ένα απομακρυσμένο χωριό στην επαρχία Nara: κεντρικά πρόσωπα τα μέλη της οικογένειας.
Η ταινία της με τίτλο Shara/ Sharasojyu προβλήθηκε στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών στις Κάννες (2003). Κεντρικά επεισόδια της δραματικής πλοκής: η εξαφάνιση του γιου μιας οικογένειας και ο συναισθηματικός απόηχος του γεγονότος. Οι εικόνες της ταινίας στιγματίζονται από συναισθήματα δυσάρεστα: ο πόνος, η θλίψη, η δυσκολία του αποχωρισμού, οι αποχαιρετισμοί, το πένθος. Οι αργοί αφηγηματικοί ρυθμοί δημιουργούν μια ατμόσφαιρα θλίψης και στοχασμού.
Η ταινία της The Mourning Forest/ Mogari no Mori(2007) διαδραματίζεται στη γενέτειρά της Nara της, και κέρδισε μ' αυτήν το Grand Prix στο Φεστιβάλ των Καννών. Αφηγείται την ιστορία μιας νοσοκόμας που θρηνεί το νεκρό παιδί της. Εργάζεται σ' έναν οίκο ευγηρίας, όπου και φροντίζει έναν ηλικιωμένο άνδρα που πάσχει από άνοια. Ο ηλικιωμένος ψάχνει στο δάσος για κάτι που συνδέεται με τη νεκρή γυναίκα του, το οποίο δεν μπορεί να εξηγήσει.
“Υπάρχει μια διαδεδομένη άποψη στην Ιαπωνία ότι ο πολιτισμός μας δεν είναι τόσο σημαντικός όσο ο δυτικός. Κάτι που είναι θλιβερό”, σχολιάζει.
(Data: wikipedia.org, midnighteye.com)
Δ.Μ.