ichikawa.jpg

Ο Jun Ichikawa γεννήθηκε στο Τόκιο, το 1948 και πέθανε το 2008. Είναι ένας από τους αγνώστους στο ευρύ κοινό συνεχιστές της παράδοσης του Ιαπωνικού κινηματογράφου. Επηρεασμένος τόσο στο ύφος, όσο και θεματικά από το έργο του μεγάλου Yasujiro Ozu.
Ο Jun Ichikawa σπούδασε στην Ακαδημία Οπτικών Τεχνών του Τόκιο και αρχικά ασχολήθηκε κυρίως με την σκηνοθεσία διαφημιστικών. 16 ταινίες περιλαμβάνει η φιλμογραφία του. Η πρώτη Busu (1987) υπήρξε μεγάλη επιτυχία και από τότε γυρίζει μια ταινία μεγάλου μήκους κάθε χρόνο. Βραβευμένος σε σημαντικά φεστιβάλ όπως του Μόντρεαλ και του Βερολίνου.
Στις ταινίες του η μυθοπλασία διαπλέκεται με μια ισχυρή ντοκιμαντερίστικη αίσθηση, ενώ προσεγγίζει συνήθως το θέμα του με ευγένεια και συμπάθεια, αλλά πάντοτε από μια απόσταση.
Tony Takitani (2004), είναι ο τίτλος της βραβευμένης στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο ταινίας του. Είναι μια διασκευή ενός μυθιστορήματος του Haruki Murakami του πιο pop από τους Ιάπωνες λογοτέχνες. Επικεντρώνεται στο πρόσωπο του ομώνυμου ήρωα: μια μοναχική παιδική ηλικία, η δύσκολη ζωή ενός αληθινού καλλιτέχνη, η συνάντηση με μια νέα γυναίκα και η ευτυχία του έρωτα, ο γάμος, το αναπάντεχο του θανάτου, η θλίψη της χηρείας και τέλος πάλι η μοναξιά. Στην ταινία αναγνωρίζουμε εικόνες ανάλογες του αμερικάνου ζωγράφου Edward Hopper.
«Μ’ αρέσει η αίσθηση της απώλειας και της μοναξιάς που υπάρχει στο έργο του Haruki Murakami: είναι ένα θέμα που συχνά χαρακτηρίζει την γενιά μας που βίωσε τον ενθουσιασμό και την ένταση της δεκαετίας του 60 και μετά το αναπόφευκτο τέλος. Η μοναξιά είναι ένα γενετικό χαρακτηριστικό που περνά από γενιά σε γενιά και είναι κάτι που δεν μπορείς να το αποφύγεις από μόνος σου», παρατηρεί.
Άλλες του ταινίες: Tsugumi, Dying at a Hospital, Tokyo Kyodai (Tokyo Siblings) , Tokyo Lullaby, How to Become Myself.
(Data: http://www.fareastfilm.com/ , http://www.tonytakitani.com/)
Δ.Μ.