akira.jpg

Ο Katsuhiro Otomo γεννήθηκε στο Tome της Ιαπωνία, το 1954. Είναι ο δημιουργός της cult ταινίας anime, Akira. Όταν ήταν νέος ήταν φανατικός σινεφίλ: ταξίδεψε ώρες για να δει μια αμερικάνικη ταινία. Οι ταινίες Bonnie and Clyde, Easy Rider, και Five Easy Pieces είναι: οι αγαπημένες ταινίες της εποχής.
Το 1973, έκανε την εμφάνιση του στη σκηνή των κόμικς με το Jyu-sei, μια διασκευή του έργο του Prosper Merimee, Mateo Falcone. Το 1979 η σειρά Fireball αποτέλεσε μια επανάσταση, αλλάζοντας τις σταθερές στο χώρο του manga. Το Domu συνέχισε την επιτυχία, ενώ το Akira εκτόξευσε στην φήμη του: από σειρά manga κατέληξε στην μεγάλη οθόνη και στα video games. Η κριτική θα το συγκρίνει με αριστουργήματα επιστημονικής φαντασίας όπως Blade Runner, Mad Max και A Clockwork Orange.
Το Akira διαδραματίζεται, το 2019, σ’ ένα μετα-αποκαλυπτικό Nέο-Τόκιο: συνδυάζοντας στοιχεία από κυβερνοπάνκ η σειρά (και κατά συνέπεια και η ταινία) είναι ένα έπος των χρόνων της αναταραχής.  Στο κέντρο της αφήγησης βρίσκεται ένας νεαρός ποδηλάτης, ο προικισμένος με ιδιαίτερες ψυχικές δυνάμεις Tetsuo Shima, και ο ηγέτης μιας συμμορίας μοτοσυκλετιστών, ο Shotaro Kaneda. Ο Kaneda προσπαθεί να εμποδίσει τον Tetsuo να απελευθερώσει τον  φυλακισμένο και χαρισματικό (λόγω των ψυχικών του δυνάμεων) Akira.
16 χρόνια μετά το Akira, θα παρουσιάσει στο Φεστιβάλ Βενετίας (2004) την ταινία Steamboy. Εν αντιθέσει με το σύνηθες σκηνικό επιστημονικής φαντασίας των προηγούμενων έργώ  του, αυτή διαδραματίζεται στην Βικτοριανή Αγγλία και στο βιομηχανικό Μάντσεστερ. Προσδιορίζει την ταινία ως “steampunk” κατά αναλογία με το “cyberpunk”.
Αναφερόμενος στη σχέση manga -anime ο Katsuhiro Otomo, δηλώνει: «Δεν μπορώ να δημιουργήσω από μόνος μου μια ταινία. Αυτό που σού προσφέρει ικανοποίηση, όταν κάνεις μια ταινία, είναι ότι πολλοί συνεργάτες συνεισφέρουν σ’ αυτήν με νέες ιδέες και τεχνικές. Νομίζω ότι ένα από τα καλά όταν είσαι σκηνοθέτης είναι να βρίσκεσαι μπροστά σε νέα πράγματα, που δεν τα είχες πριν. Είναι γοητευτικό δημιουργείς κάτι νέο, που να βασίζεται στην ομαδική εργασία. Είναι κάτι που δε μπορούσα να έχω όταν ήμουν μόνο σκιτσογράφος».
[Data: http://www.geocities.com/alfiehardy/otomo.html, avclub.com, en.wikipedia.org]
Δ.Μ.