peries.jpg

Ο Lester James Peries γεννήθηκε στη Σρι Λάνκα, το 1919.  Δραστηριοποιείται 50 χρόνια στο σινεμά, και είναι σκηνοθέτης 20 ταινιών: "30 χρόνια άνεργος", δηλώνει με σαρκασμό. Βραβεύτηκε στα Φεστιβάλ Βενετίας (1953, 1971) και Μόσχας. Τιμημένος από την Γαλλία (Legion d'honneur, 1997), την Ινδία, από τη πατρίδα του. Ο σημαντικότερος σκηνοθέτης της Σρι Λάνκα. Ρετροσπεκτίβες για το έργο του έχουν οργανωθεί στην Νέα Υόρκη (ΜΟΜΑ), Τεχεράνη, Βομβάη, Σίντνεϊ, Οτάβα, Δελχί, Σιγκαπούρη. Εγκωμιαστικά σχόλια για το έργο του δημοσιεύτηκαν στα γαλλικά Cahiers. Είναι φανατικός του κρίκετ.
Σπούδασε σε καθολικό κολέγιο και προοριζόταν για ιερέας. Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία, τη λογοτεχνική κριτική, τη λογοτεχνία. Έζησε στη Βρετανία για 7 χρόνια. Εκεί γνώρισε τον ντοκιμαντερίστα Ralph Keene, ο οποίος τον προέτρεψε να ασχοληθεί με το σινεμά και να επιστρέψει στην πατρίδα του: “Αν έμενα στο Λονδίνο θα γινόμουν ιδιοκτήτης καπνοπωλείου”, δηλώνει. “Είχα δυτική παιδεία και προέρχομαι καθολική οικογένεια. Αυτά τα δύο με απομάκρυναν από τον παλμό του λάου. Είναι ο κινηματογράφος που με επέτρεψε να έρθω κοντά στην πατρίδα μου και στον λόγο της” δηλώνει.
Το 2002 κυκλοφόρησε η ταινία του με τον τίτλο Wekande Walauwwa. Ενώ το 2006 η ταινία του με τον τίτλο Amma Warune. 
Κοιτώντας το μέλλον με το βάρος των χρόνων του δηλώνει ευχαριστημένος αφού μπορεί να διαβάζει και να ακούει μουσική.
Προσπαθεί να ορίσει την σκηνοθεσία: “Ο σκηνοθέτης είναι όπως ένας διευθυντής ορχήστρας. Μαζί με μία ομάδα ανθρώπου έχει να ερμηνεύσει ένα σενάριο”.
Ενθουσιασμένος με τη ψηφιακή τεχνολογία: “το σινεμά δεν έχει αποκαλύψει ακόμα όλά του τα μυστικά”.
[Data: http://www.island.lk, http://www.dailymirror.lk/ ]
Δ.Μ.