adoor.jpg

Ο Adoor Gopalakrishnan  γεννήθηκε στην Ινδία,  το 1941. Κεντρικό πρόσωπο στο χώρο του μη- εμπορικού ινδικού σινεμά. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες, οικονομικά και αργότερα κινηματογράφο. Του αρέσουν οι ταινίες των κλασικών του ινδικού κινηματογράφου Satyajit Ray, Mrinal Sen, Ritwik Ghatak. Κατάγεται από την Kerala. Μια από τις πιο πλούσιες και προοδευτικές περιοχές της ινδικής χερσονήσου.
Στο κέντρο των ταινιών βρίσκουμε πρόσωπα -άνδρες και γυναίκες- που ανήκουν στο περιθώριο της κοινωνίας, και κινούνται προς αναζήτηση ελευθερίας ή μιας ταυτότητας.
Η ταινία Shadow kill (2002) με αφετηρία το φεστιβάλ της Βενετίας ξεκίνησε μια εντυπωσιακή διαδρομή στα φεστιβάλ του κόσμου. “Η ταινία έχει ένα τοπικό στοιχείο, αλλά επίσης έχει και στοιχεία που την κάνουν διεθνής. Η ανθρώπινη εμπειρία δεν περιορίζεται μόνο σε μια χώρα”, σχολιάζει.
Αφηγείται την ιστορία ενός δημίου, στην Ινδία του 1940, ο οποίος όντας λίγο πριν την σύνταξη εξαναγκάζεται να κάνει την τελευταία του εκτέλεση.
Ο Adoor Gopalakrishnan περιγράφει με τα παρακάτω λόγια τη σκηνοθετική του αντίληψη: “Προσπαθούμε να κοιτάξουμε με το δικό μας βλέμμα το κόσμο μας. Είμαστε μέρος μιας αρχαίας παράδοσης που έχει διαδρομή χιλιάδων χρόνων. Ο πολιτισμός μας υπάρχει σε οτιδήποτε κάνουμε: στο πως κινούμε την κάμερα, στο πως την τοποθετούμε, στο πως αντιδρούν οι χαρακτήρες. Χρησιμοποιούμε το σινεμά που είναι μια μοντέρνα τέχνη για να εκφράσουμε σκέψεις και εικόνες που είναι πολύ βαθιές”.
[Data: Daily Tiger εφημερίδα του φεστιβάλ του Ρότερνταμ.]
Δ.Μ.