b_505X0_505X0_16777215_00_images_2425_colectivo.jpg

Η μεξικανική συλλογικότητα Colectivo Los Ingrávidos ιδρύθηκε το 2012 ως απάντηση στις ιδεολογικά υποκινούμενες στρατηγικές καταστολής που τροφοδοτούνται από τα μέσα ενημέρωσης. Η κινηματογραφική κολεκτίβα εμπνέεται από την ιστορική πρωτοπορία και υποστηρίζει έναν ανεξάρτητο, πειραματικό κινηματογράφο που τολμά να κάνει περισσότερα από τα προφανή. Είναι δεσμευμένη να εστιάζει  τόσο στη φόρμα όσο και στο περιεχόμενο ενάντια στην αλλοτριωτική πραγματικότητα: μάχεται για μια πιο ισχυρή ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των μαζών.
Η κολεκτίβα συνδυάζει μεθόδους ψηφιακών και αναλογικών μέσων, found footage, τη μυθολογία, την κοινωνική διαμαρτυρία, agitprop και την ποίηση όπως υπάρχει στη φόρμα του ντοκιμαντέρ. Ο ριζοσπαστικός πειραματισμός της παράγει υποβλητικές και καθηλωτικές οπτικές εμπειρίες. Τα θέματα που θίγονται σχετίζονται με συγκεκριμένα τρέχοντα γεγονότα καθώς και με τη επικρατούσα χειραγώγηση -με αυτόν τον τρόπο εξετάζουν την τρέχουσα κατάσταση στο Μεξικό και τη Λατινική Αμερική. Η εξαφάνιση 43 φοιτητών στην Ιγκουάλα της πολιτείας Γκερέρο το 2014 αποτέλεσε την καθοριστική στιγμή για την πολιτική εμπλοκή της συλλογικότητας. Ταυτόχρονα, το έργο τους εστιάζει στις παραδόσεις και τις τελετουργίες της μεξικανικής και μεσοαμερικανικής κουλτούρας - ως μια μορφή αντίδοτου, ως αντίσταση.

"Η συλλογικότητα Colectivo Los Ingrávidos (Tehuacán, Μεξικό) προκύπτει από την ανάγκη να διαλυθεί η οπτικοακουστική γραμματική που χρησιμοποίησε και χρησιμοποιεί ο αισθητικός-τηλεοπτικός-κινηματογραφικός κορπορατισμός για να εγγυηθεί αποτελεσματικά τη διάχυση μιας οπτικοακουστικής ιδεολογίας μέσω της οποίας διατηρείται ένας συνεχής έλεγχος κοινωνικός αλλά και έλεγχος  της πλειοψηφίας του πληθυσμού. Πολιτικά φορτισμένοι αλλά και εμπλεκόμενοι με το μεγαλειώδες, οι Los Ingrávidos κατοικούν σε ποιητικά πεδία που λίγοι τολμούν να πατήσουν."

(πηγή δελτίο τύπου)