του Bent Hamer
fact1.jpg

Η ταινία Factotum βασίζεται στο ομότιτλο δεύτερο μυθιστόρημα του Charles Bukowski του 1975, και επίσης σε αποσπάσματα από το The Captain Is Out To Lunch And The Sailors Have Taken Over the Ship. Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο Matt Dillon υποδύομενος το alter ego του Bukowski, Henry 'Hank' Chinaski. Η αφήγηση παρακουθουθεί τις όχι και τόσο έντονες προσπάθειες του ήρωα καθώς προσπαθεί να επιβιώσει έτσι ώστε να συνεχίσει να πίνει και να γράφει. Παρακολουθεί επίσης τις ανεπιτυχείς απόπειρες του Chinaski να αποκτήσει μια εργασία -factotum σημαίνει "άνθρωπος για όλες τις δουλειές"- αλλά και τις αναλόγου αποτελέσματος συναισθηματικές του σχέσεις.
Δεν είναι η πρώτη φορά που έργο του Bukowski εμφανίζεται στη μεγάλη οθόνη: ο ίδιος ο Bukowski είχε γράψει το σενάριο για την ταινία του Barbet Schroeder με τον τίτλο Barfly στην οποία πρωταγνωστούσε ο Mickey Rourke.
fact2.jpg
Ο Νορβηγός σκηνοθέτης Bent Hamer (Kitchen Stories) διάβασε για πρώτη φορά τα έργα του Charles Bukowski όταν ήταν νέος. Ο Charles Bukowski θεωρείται ως ένας σύνδεσμος που συνδέει τη γενιά των Beat συγγραφέων της δεκαετίας 50, όπως ο Jack Kerouac, με την γενιά της αμφισβήτησης της δεκαετίας του 60. Σήμερα 11 χρόνια μετά τον θάνατο του συγγραφέα το έργο του δεν είναι χωρίς σημασία.
"Εκατομύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ ζουν μια αναλογή ζωή, προσπαθώντας να ζήσουν, ενώ πλέον πολύ σπάνια βλέπουμε να απεικονίζεται σε ταινία αυτού του είδους η ζωή", δηλώνει .
Ο Bent Hamer αναφερόμενος στο έργο του Bukowski επισημαίνει ένα κίνδυνο: "Είναι πολύ εύκολο να γοητευθεί κάποιος από το μύθο του μυθιστορήματος -ένας γυναικάς, ένας τζογαδόρος, που πίνει και δεν μπορεί να στεριώσει σε καμμία δουλειά- και να τον αφηγηθεί ξανά χωρίς να προσπαθήσει να δει τι υπάρχει βαθύτερα σ' αυτόν". Και συνεχίζει "Για μένα το να εισχωρήσω βαθύτερα στο έργο του Bukowski σήμαινε να κάνω μια ταινία πιο διαφανή, πιο αυθεντική. Το να ζεις μια τέτοια ζωή στα όρια και το να γράφεις γι' αυτή, χρειάζεται να έχεις επίσης κάποια θερμά συναισθήματα για τους ανθρώπους και αρκετό χιούμορ για να επιβιώσεις".
Ο Matt Dillon και η ερμηνεία του αποτελούν το κέντρο βάρους της ταινίας. "Αν κάποιος μου έλεγε πριν τα γυρίσματα ότι ο Matt Dillon θα υποδυόταν τον κεντρικό χαρακτήρα θα του απαντούσα "με τίποτα". Έπρεπε να βγάλουμε από το μυαλό μας για λίγο την εικόνα του Bukowski. Αυτό ήταν το κλειδί. Έτσι προέκυψε ο Matt ", δηλώνει ο Bent Hamer.