του Edward Zwick
(οι δηλώσεις του σκηνοθέτη)
blood2.jpg
Για μένα αυτή η ταινία έχει να κάνει με το τι είναι πολύτιμο. Για έναν άνθρωπο μπορεί να είναι μία πολύτιμη πέτρα, για κάποιον άλλο μία ιστορία σε ένα περιοδικό, για κάποιον άλλο ένα παιδί. Η αντιπαράθεση ενός ανθρώπου που του έχει γίνει έμμονη ιδέα να βρει ένα πολύτιμο διαμάντι, με έναν άλλο που ρισκάρει τη ζωή του για να βρει το γιο του, είναι το βασικό θέμα της ταινίας.

Τα διαμάντια του πολέμου είναι προϊόντα λαθρεμπορίου από χώρες οι οποίες είναι σε καθεστώς πολέμου. Ουσιαστικά, χρησιμοποιούνται για να πληρωθούν περισσότερα όπλα, αυξάνουν τον αριθμό των θανάτων και συμβάλλουν στην περαιτέρω καταστροφή της περιοχής. Μπορεί να αποτελούν μόνο ένα μικρό ποσοστό των παγκόσμιων πωλήσεων, αλλά παρόλα αυτά όταν μιλάμε για μία βιομηχανία που κοστίζει δισεκατομμύρια δολάρια, ακόμα και ένα μικρό ποσοστό αξίζει πολλά εκατομμύρια και μέσω αυτού μπορούν να αγοραστούν παρά πολλά όπλα.

Πιστεύω ότι οι ταινίες μπορούν να διασκεδάσουν, αλλά και να ευαισθητοποιήσουν για πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα. Ως δημιουργός, θέλω πρώτα απ΄ όλα να ψυχαγωγήσω το κοινό μου. Αν μέσω αυτής της ψυχαγωγίας προκύψει και μία αφύπνιση, τότε πραγματικά ελπίζω στην αλλαγή. Προφανώς, μία ταινία από μόνη της δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, αλλά εκείνο που μπορείς να προσπαθήσεις να κάνεις είναι να ενώσεις μέσω αυτής της ταινίας, τη φωνή σου με αυτές των υπολοίπων.
blood1.jpg
Δεν πιστεύω ότι οι ταινίες μπορούν να αποδώσουν στον ίδιο βαθμό την πραγματικότητα, αλλά το κοινό πρέπει να μπει σε σκέψεις όταν του δείχνεις κάτι τέτοιο. Στην περίπτωση της συγκεκριμένης ταινίας, λέγονται σκληρές αλήθειες, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και μία έντονη συγκίνηση που πηγάζει από την εξιστόρηση των περιπετειών των βασικών προσώπων της ιστορίας.

Η ιστορία ενός ανθρώπου που προσπαθεί να σώσει την οικογένειά του, ενώ γύρω του συμβαίνουν τρομερές καταστάσεις είναι μία ιστορία που θα μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε, όχι μόνο στη Σιέρα Λεόνε. Τέτοιες ιστορίες μπορείς να συναντήσεις σε πολλά μέρη της γης, όπου οι άνθρωποι γίνονται έρμαια των πολιτικών συγκυριών. Υπάρχουν πάρα πολλά αθώα θύματα.

Ακόμα και τώρα, είναι πολύ δύσκολο να ελέγξεις το εμπόριο των διαμαντιών του πολέμου. Δεν θέλουμε να πούμε στους ανθρώπους να σταματήσουν να αγοράζουν διαμάντια, αλλά θέλουμε οι καταναλωτές να επιμένουν να ζητούν εγγυήσεις για όλα τα διαμάντια που αγοράζουν.

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)