του Joss Whedon
(οι δηλώσεις των συντελεστών)
avenge2.jpg
Stan Lee, δημιουργός κόμικ
Όταν δημιουργήσαμε [τους χαρακτήρες της Marvel: τους Iron Man, Hulk, Thor, Captain America, Hawkeye και την Black Widow], προσπαθήσαμε να τους αποδώσουμε ενδιαφέρουσες προσωπικότητες και προβλήματα, οπότε οι άνθρωποι να ενδιαφέρονταν για αυτούς ακόμα και αν δεν είχαν υπερφυσικές δυνάμεις. Με άλλα λόγια προσπαθήσαμε να τους κάνουμε τρισδιάστατους και ενδιαφέροντες ανθρώπους. Μερικές φορές κάνουμε το λάθος να επικεντρωνόμαστε στην υπερφυσική δύναμη καθώς το πραγματικό πρόσωπο κάτω από τη στολή αγνοείται. Για αυτό το λόγο κάποιες τέτοιες ιστορίες δεν πάνε και πολύ καλά. Κάθε χαρακτήρας στους Εκδικητές είναι κατά κάποιο τρόπο τρωτός και έχει μια ενδιαφέρουσα προσωπική ιστορία που συμπληρώνει την αποστολή της σωτηρίας του κόσμου.
avenge1.jpg
Kevin Feige, παραγωγός
Αρχίσαμε να κοιτάμε τη λίστα με του χαρακτήρες του σύμπαντος της Marvel: τους Iron Man, Hulk, Thor, Captain America, Hawkeye και την Black Widow. Και σκέφτηκα  ότι είναι  πολύ ενδιαφέρον, αφού όλοι αυτοί οι χαρακτήρες συμβαίνει να φτιάχνουν την πιο δημοφιλή σειρά βιβλίων κόμικ: τους Εκδικητές.
Όταν προέκυψε η ιδέα να εμφανιστεί για λίγο ο Nick Fury στην ταινία του “Iron Man”, καλέσαμε τον Sam Jackson και του φάνηκε ωραία ιδέα. Ήταν ο ενθουσιασμός του που μας οδήγησε να γυρίσουμε τη γνωστή τελική σκηνή του “Iron Man”, όπου o Sam Jackson  λέει στον Tony Stark ότι είναι μέρος ενός μεγαλύτερου συνόλου, απλά δεν το ξέρει ακόμα. Στην πραγματικότητα η ατάκα ήταν της Marvel που αναφερόταν στο κοινό.
Στο κοινό άρεσε η εμφάνιση του Nick Fury και ξεκίνησε μια ολόκληρη συζήτηση γύρω από αυτή. Το ξανακάναμε δύο μήνες αργότερα στο “Hulk” και η αντίδραση ήταν τέτοια που μας έλεγε ότι οι Εκδικητές ήταν καθ’οδόν. Το σχέδιο μας μετά από αυτό ήταν να χτίσουμε έναν έναν τους υπέρ ήρωες, καθώς ήταν πολύ σημαντικό να παρουσιάσουμε τον καθένα ξεχωριστά στις δικές του ταινίες πριν να τους βάλουμε όλους μαζί στους Εκδικητές.

Joss Whedon, σκηνοθέτης
Ο Iron Man, ο Hulk, ο Thor και ο Captain America σε μια πρώτη ματιά δεν θα μπορούσαν να συνυπάρχουν και τελικά αυτό ήταν που με ιντρίγκαρε να θέλω να προσπαθήσω. Αυτοί οι άνθρωποι στην πραγματικότητα δεν ταιριάζουν και δεν θα τα πήγαιναν καλά μεταξύ τους, και μόλις αυτή η δυναμική αναδύθηκε συνειδητοποίησα ότι είχα στην πραγματικότητα κάτι να πω για αυτούς τους ανθρώπους.
Μπόρεσα να περάσω χρόνο με όλο το επιτελείο των ηθοποιών κατά τη διάρκεια συγγραφής του σεναρίου, οπότε ήξεραν ότι έχτιζα τους χαρακτήρες με βάση τους ίδιους. Στην πορεία, πήγαινα και μοιραζόμουν μαζί τους τις διάφορες ιδέες. Όλοι οι ηθοποιοί είχαν συνεισφορά, στο βαθμό που ήθελε ο καθένας, έτσι το σενάριο στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην συνεργασία αυτή.

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)