του John Hillcoat
lawless1.jpg

Η ταινία του John Hillcoat -The Road, The Proposition- αφηγείται μια επικών διαστάσεων γκανγκστερική ιστορία (και όχι μόνο).
Στο κέντρο της αφήγησης υπάρχει η πραγματική ιστορία των διαβόητων Αδελφών Bondurant, λαθρέμπορων που αναζητούσαν το αμερικανικό όνειρο, την εποχή της ποτοαπαγόρευσης, στην πολιτεία Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Σε αυτή την ιστορία, η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των τριών αδελφών τίθεται σε δοκιμασία, με φόντο την έξαρση της εγκληματικότητας.
Ο συγγραφέας του βιβλίου  Matt Bondurant δηλώνει: «Τα βασικά στοιχεία στοιχεία της ιστορίας είναι βασισμένα σε αληθινές ιστορίες των οικογενειών της περιοχής, άρθρα εφημερίδων και πρακτικά από δίκες. Παρά την ιστορική ενημέρωση όμως, δεν καταλαβαίνουμε πλήρως τους κεντρικούς ήρωες αυτής της ιστορίας, ή τουλάχιστον τον τρόπο σκέψης τους, καθώς έχουν πεθάνει όλοι πια και δεν υπάρχουν ντοκουμέντα όπως γράμματα ή ημερολόγια. Η δουλειά μου ουσιαστικά ήταν να ‘γεμίσω’ τα κενά των καταγεγραμμένων γεγονότων, και σκοπός μου ήταν να αγγίξω την αλήθεια που βρίσκεται πέρα από τα φτωχά ντοκουμέντα».
Ο John Hillcoat επισημαίνει : «Λατρεύω τον κόσμο του μυθιστορήματος The Wettest County In The World. Μ’ αρέσουν τα γουέστερν, όμως αυτό που αναζητούσα ήταν μια ταινία με γκάνγκστερ. Αυτή είναι κάτι νέο: Είναι όπως ένα γουέστερν αλλά και μια γκανγκστερική ταινία. Είχα να δω κάτι ανάλογο από τον καιρό του “Μπόνι και Κλάιντ“. Ταυτόχρονα, το λαθρεμπόριο του αλκοόλ ήταν ένα θέμα που το βλέπαμε κυρίως σε κωμωδίες όπως το “Ο Ατσίδας, το Λαγωνικό και η Κουκλίτσα (Smokey and the Bandit)“. Ενώ αυτή ήταν μια ιστορία βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, την ένιωθα ζωντανή και μοναδική».
Και συνεχίζει: «Εκείνη ήταν η εποχή της Παγκόσμιας Οικονομικής Ύφεσης, αλλά και τώρα περνάμε κάτι παρόμοιο. Τότε, όπως και τώρα, συνέβαιναν μεγάλες φυσικές καταστροφές, όπως εξοντωτικές αμμοθύελλες (που τις βλέπουμε στην ταινία), και κυριαρχούσε μια απίστευτη ανισορροπία μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Υπήρχε διαφθορά αλλά και  ανημποριά των ανθρώπων που προσπαθούσαν να κάνουν το σωστό, αλλά εμποδίζονταν από μεγαλύτερες, ισχυρότερες, κυνικές δυνάμεις – που τώρα είναι ακόμα πιο έντονες. Βλέπουμε ακόμα την εισαγωγή την μοντέρνας τεχνολογίας: τώρα όλα είναι ψηφιακά και είναι η εποχή του διαδικτύου, αλλά οι καινοτομίες τότε ήταν το πολυβόλο και το γρήγορο αμάξι. Ήταν η αρχή των μοντέρνων ΜΜΕ, που ξεκινούσε τότε με το ραδιόφωνο. Κι έπειτα υπήρχε αυτός ο τρελός νόμος της Ποτοαπαγόρευσης, που δεν απέχει πολύ από την παράλογη κατάσταση του Μεξικό και των καρτέλ ναρκωτικών - από την άποψη του ποιος επωφελείται από τις παράνομες ουσίες, ποιος τις ελέγχει και ποιος πραγματικά βγάζει χρήματα από την όλη κατάσταση».
Το σενάριο της ταινίας είναι γραμμένο από τον Nick Cave.

(πηγή δ.τ.)