του Woody Allen
(οι δηλώσεις του σκηνοθέτη)
midnig1.jpg

(...) Φυσικά και είμαι προκατειλημμένος υπέρ της Νέας Υόρκης επειδή γεννήθηκα και μεγάλωσα εκεί, αλλά αν δεν ζούσα στη Νέα Υόρκη, το Παρίσι θα ήταν η πόλη που θα ήθελα να ζήσω.
Μου δίνει μεγάλη χαρά να παρουσιάζω το Παρίσι στο κοινό μου με τον τρόπο που εγώ το βλέπω. Ακριβώς όπως και με τη Νέα Υόρκη. Εγώ, την παρουσιάζω με το δικό μου τρόπο, και άλλοι σκηνοθέτες με το δικό τους. Το ίδιο συμβαίνει και με το Παρίσι. Θα μπορούσε να έρθει κάποιος σκηνοθέτης και να το παρουσιάσει με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο. Αλλά, εγώ θέλω να το παρουσιάσω με το δικό μου τρόπο, και να προβάλλω τα δικά μου συναισθήματα για αυτήν την πόλη.
(...) Ο Όουεν είναι γεννημένος ηθοποιός. Δεν καταλαβαίνεις ότι υποδύεται, του βγαίνει τόσο φυσικά, λες και μιλά, και αυτό είναι πολύ ελκυστικό για μένα. Έχει μία υπέροχη αστεία πλευρά, ένα θαυμάσιο κωμικό ένστικτο, αρκετά διαφορετικό από το δικό μου, εξαιρετικό για το είδος του. Είναι ένας ξανθός Τεξανός, το είδος του ήρωα που βλέπεις στις παλιές φωτογραφίες από το πόλεμο, που έχει ταυτόχρονα την ικανότητα να διασκεδάζει τον κόσμο. Είναι ένας σπάνιος συνδυασμός και σκέφτηκα ότι θα ήταν θαυμάσιος για το ρόλο.
midnig2.jpg
[Σχετικά με την Κάρλα Μπρούνι] Της είπα, δεν θα πάρει πολύ από τον χρόνο σας, απλά θα χρειαστεί να έρθετε μια-δυο μέρες στα γυρίσματα. Ναι, θα ήταν ωραία. Θα ήθελα να έχω να λέω στα εγγόνια μου, ότι έχω παίξει σε μια ταινία, απλά και μόνο για την εμπειρία. Έκανε όλες τις σκηνές πολύ καλά, και ακόμα και αν της έδινα μεγαλύτερο ρόλο, θα τα κατάφερνε εξίσου, αλλά δεν νομίζω ότι θα ήταν εφικτό για εκείνη να συμμετάσχει σε γυρίσματα επτά εβδομάδων.
[Ο ήρωας]  Αν πρόκειται να πάρει τον εαυτό του σοβαρά υπόψη, όχι μόνο ως καλλιτέχνη αλλά και ως άνθρωπο, καλά θα κάνει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και να συνειδητοποιήσει ότι η ικανοποίηση, η ευτυχία και η πνευματική ηρεμία που χρειάζεται για να τα βγάλει πέρα στη ζωή είναι μέσα του. Έτσι, η ταινία ελπίζει ότι ο Ζιλ θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι καλύτερα να μην έχεις αυταπάτες. Ακόμα κι αν μερικές φορές είναι ευχάριστες και λιγότερο επώδυνες, είναι καλύτερο να ζεις χωρίς αυτές.

 

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)