του Niels Mueller
assasin1.jpg
Μια απεικόνιση της πικρόχολης αίσθησης που άφησαν τα ταραγμένα χρόνια της δεκαετίας του 70, η ταινία του πρωτοεμφανιζόμενου Niels Mueller είναι παράλληλα και ένα πορτραίτο ενός μεσοαστού που είναι χαμένος μέσα στην τεράστια χοάνη της αμερικανικής κοινωνίας αναζητά την λύτρωση στην βία.
Ο Samuel Bicke είναι ένας μάλλον αποτυχημένος πωλητής. Βιώνοντας την σκοτεινή όψη του αμερικάνικου ονείρου, αποφασίζει να αποτινάξει όλα τα βάρη που τον συντρίβουν και να εξολοθρεύσει τους υπαίτιους. Ζώντας στην Αμερική την εποχή του σκανδάλου Watergate γρήγορα αναγνωρίζει τον υπεύθυνων όλων των δεινών του στο πρόσωπο του Richard Nixon, τότε προέδρου των ΗΠΑ (και υπό κατηγορία λόγω του σκανδάλου). Ο Sam θα οργανώσει την εκδίκηση του σχεδιάζοντας μια επίθεση με αεροπλάνο.
assasin2.jpgΒασισμένη σε μια αληθινή ιστορία, το σενάριο γράφτηκε πολύ πριν τη 11η Σεπτεμβρίου, για την ακρίβεια 3 χρόνια πριν. Απροσδόκητα προφητική η ενέργεια του ήρωα είναι έκφραση της πιο υπόγειας (και γι' αυτό) σκοτεινής δυσαρέσκειας που κρύβεται πίσω από τις χαρωπές όψεις ευδαιμονίας του αμερικάνικου ονείρου. Κατά αυτή την έννοια ο ήρωας αυτός κατάγεται από την ίδια επικράτεια με τους ήρωες του Scorsese, Travis Bickle (Ταξιτζής) και Robert Pupkin (Βασιλιάς για μια Νύχτα): η οργή του τρέφεται από την ανωνυμία και η απογοήτευση, η ματαίωση, η αποτυχία (που οφείλεται σε λόγους κοινωνικούς) όλα αυτά προσλαμβάνουν μια υπαρξιακή διάσταση που τον συντρίβει. Το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο διαδραματίζεται δεν είναι χωρίς σημασία: Το σκάνδαλο Watergate θεωρήθηκε ως το αποκορύφωμα μιας πολιτικής κρίσης, ήταν η συνειδητοποίηση της χρεοκοπίας ενός πολιτικού συστήματος.
Στην ταινία συναντάμε όχι για πρώτη φορά το τελευταίο διάστημα την συντριπτική υποκριτική παρουσία του Sean Penn καθώς βυθίζεται σ' όλη τη ερεβώδη οργή που βιώνει ο ήρωας που υποδύεται.
Ο Sean Penn σε συνέντευξη τύπου στις Κάννες κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ περιγράφει με τα παρακάτω λόγια την εμπειρία της ταινίας:
"Είναι μια ασυνήθιστη ταινία. Πάντα προσπαθώ να διατηρώ καλές σχέσεις με όλους, κατά την διάρκεια των γυρισμάτων και αυτή η ταινία βοηθήθηκε από την υποστήριξη και την εμπιστοσύνη που πρόσφεραν οι παραγωγοί. Δεν το έχω συναντήσει αυτό ποτέ πριν, έτσι αισθάνθηκα ότι με κάποιο τρόπο έπρεπε να το ανταποδώσω. Σχετικά με τον χαρακτήρα που υποδύομαι ποτέ δεν προσπάθησα να είμαι αγαπητός ή συμπαθής στους θεατές: υποδύομαι τον ρόλο σύμφωνα μ' αυτά που λέει το σενάριο".
Η ταινία έχει ως παραγωγό τον μεξικάνο σκηνοθέτη Alfonso Cuaron (Harry Potter and the Prisoner of Az Kaban) και στην ομάδα παραγωγής συναντάμε γνωστά ονόματα όπως ο ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης Alexander Payne και ο ηθοποιός Leonardo DiCaprio. Έκανε την πρεμιέρα της στο τμήμα Un Certain Regard του Φεστιβάλ Καννών (2004).