(Οι Νταήδες)
του Larry Clark
bully1.jpg

Κεντρικά πρόσωπα της αφήγησης είναι δύο παιδικοί φίλοι: ο Mπόμπι κι ο Mάρτι, είναι νέοι, όμορφοι κι αργόσχολοι. Zουν σε μια μικρή πόλη, όπου βγάζουν λεφτά προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στους ομοφυλόφιλους της περιοχής, πουλώντας ερασιτεχνικές πορνοταινίες σε βίντεο και δουλεύοντας ροζ τηλέφωνα. O σαδιστής Mπόμπι έχει τον Mάρτι σαν παιχνίδι, εξουσιάζοντάς τον σκληρά.
Tα αγόρια συναντιούνται στην παραλία με την πανέμορφη, κακομαθημένη Άλι και την αμήχανη, ευάλωτη φίλη της, Λίσα. Tο αποτέλεσμα είναι, ο Mπόμπι να ταπεινώσει με τον χειρότερο τρόπο την Άλι και η Λίσα να ερωτευτεί τον Mάρτι. O Mπόμπι νιώθει να χάνει τον έλεγχο του φίλου του, και τα πράγματα παίρνουν άσχημη τροπή.
Όταν μια δεύτερη συνάντηση με την Άλι καταλήγει σε βιασμό, η Λίσα –τώρα πια έγκυος– πείθει τον Mάρτι ότι ο βασανιστής και καλύτερός του φίλος πρέπει να πεθάνει...
Ο Larry Clark, σκηνοθέτης της ταινίας, δηλώνει: "Άρχισα να παίρνω ναρκωτικά όταν ήμουν 15 χρονών. Τότε αυτά τα πράγματα ήταν μυστικά, μιλάμε για την δεκαετία του 50. Υποτίθεται ότι δεν υπήρχαν καθόλου ναρκωτικά, δεν υπήρχαν αλκοολικοί γονείς, αιμομιξία, ούτε κακομεταχείριση παιδιών. Στην πραγματικότητα όμως όλα αυτά υπήρχαν.
bully2.jpgΠήγαινα σχολείο και ερχόταν παιδιά με μαυρισμένα μάτια επειδή τα έδερναν οι γονείς τους. υπήρχε ένα κορίτσι που είχε πέντε αδελφούς, οι οποίοι όλοι έκαναν έρωτα μαζί της, ίσως και ο πατέρας της, παρ' όλα αυτά δεν γινόταν καμία συζήτηση.
Έτσι όταν άρχισα να φωτογραφίζω τα πράγματα γύρω μου αναρωτιόμουν για πιο λόγο δεν αφηγούμαστε ιστορίες με αληθινό τρόπο. Ακόμη και τώρα έχω την ίδια απορία. Κάνω ταινίες και όλοι μου λένε: "κοίταξε δεν μπορείς να κάνεις αυτό" -όμως σαν καλλιτέχνης ποτέ δεν μου πέρασε απ' το μυαλό ότι δεν μπορώ να κάνω κάτι, ενώ αυτό είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτονται οι περισσότεροι.
Όμως όσο γερνάω -πράγμα το οποίο σιχαίνομαι γιατί δεν θέλω να νοιώθω υπεύθυνος για οτιδήποτε- νοιώθω ότι αν ξεπουληθώ θα αρχίσω να επηρεάζω και άλλους ανθρώπους."
bully3.jpgΟ  Larry Clark γεννήθηκε στην Tάλσα της Aριζόνας, το 1943. Το 1963 άρχισε να καταγράφει την βίαιη ζωή των ναρκομανών για το φωτογραφικό του λεύκωμα Tulsa, που εκδόθηκε το 1971.  Φωτογράφος, καλλιτέχνης και σκηνοθέτης, έχει εκδώσει βιβλία με φωτογραφίες του, τις οποίες έχει παρουσιάσει σε πάνω από 50 ατομικές εκθέσεις σ’ όλο τον κόσμο.   H πρώτη του ταινία, Kids, μια προκλητική όσο και βίαιη απεικόνιση της ζωής μιας ομάδας εφήβων στο Μανχάταν, διαγωνίστηκε στο Φεστιβάλ Kαννών.  Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους φωτογράφους του 20ού αιώνα.

Σκηνοθεσία: Larry Clark
Σενάριο: David McKenna, Roger Pullis, jr., βασ. Στο βιβλίο Bully, the True Story of a High School Revenge του Jim Schutze
Φωτογραφία: Steve Gainer
Μοντάζ: Andy Hafitz
Ηθοποιοί: Brad Renfro, Rachel Miner, Bijou Philips, Nick Stahl, Leo Fitzpatrick
35mm Έγχρωμη 106' ΗΠA

(Πηγή: δελτίο τύπου 42ου Φεστιβάλ Θεσ/νίκης)