της Lian Lunson
(οι δηλώσεις της σκηνοθέτιδος)    
cohen1.jpg
Είμαι θαυμάστρια του Leonard Cohen από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Είναι ένας καλλιτέχνης βασικός, ουσιαστικός, δεν είναι δυνατό να ξεπεράσεις τη μουσική του
Όταν ο φίλος μου Hal Willner, μου έβαλε να ακούσω το cd με τίτλο Came So Far For Beauty, που ήταν από μια συναυλία προς τιμή του, εντυπωσιάσθηκα από τη μουσική. Ήταν τόσο όμορφη.
Ο Leonard Cohen είναι πολύ εσωστρεφής και απόμακρος σαν χαρακτήρας. Δεν έχει παρουσιασθεί δημόσια για να προωθήσει το έργο του εδώ και 12 χρόνια και όταν συνεργασθήκαμε ήθελε να ξέρει αν είχαμε τις ίδιες ευαισθησίες.
(…)Πολλοί συχνά περιγράφουν τη μουσική του Leonard Cohen ως σκοτεινή και σοβαρή, όμως αυτή η συναυλία έχει ένα πνεύμα από το vaudeville. Ο ένας καλλιτέχνης παρακολουθούσε τον άλλο από τα παρασκήνια. Οι ερμηνείες τους καθήλωσαν. Όταν γύρισαν στο ξενοδοχείο μετά τη συναυλία μαζεύτηκαν γύρω από ένα πιάνο και συνέχισαν να τραγουδούν.
(…)Ο Leonard είναι ένας από του πιο σύνθετους ανθρώπους που έχω γνωρίσει. Και όλοι αυτοί οι υπέροχοι και μοναδικοί καλλιτέχνες που εμφανίζονται φαίνεται ότι είναι ένα κολάζ αυτού που είναι ο Leonard. Ο καθένας τους αντιπροσωπεύει ένα κομμάτι του, μια πλευρά της προσωπικότητας του.
cohen2.jpg(Για την συνέντευξη) πήγα στο σπίτι μόνο την κάμερα μου. Ήθελα η διαδικασία των γυρισμάτων να είναι πολύ χαλαρή, χωρίς συνεργείο. Και καταλήξαμε να μιλάμε για ώρες.
Κανένας δεν θα ήθελε να δει ένα ντοκιμαντέρ του στυλ «Ο Leonard Cohen και η μουσική του». Ήθελα λοιπόν να περάσω την ουσία αυτού του ανθρώπου, ποιος είναι σαν προσωπικότητα, παρά να παρουσιάσω την ιστορία του. Ήθελα να διερευνήσω την τον ωθεί να γράψει τραγούδια.
Οι στίχοι του είναι γεμάτοι ήχους και μυστηριώδεις. Συνεχώς αναζητούν κάτι πέρα από αυτό που μπορεί να εκφρασθεί. Και αυτή η αναζήτηση είναι ενδεικτική της ζωής του Leonard Cohen.
Η ομορφιά του Leonard είναι ότι γράφει κλασικά τραγούδια που έχουν απήχηση σε κάθε γενιά. Κάποιος μπορεί να ακούσει μετά από εκατό χρόνια ένα τραγούδι σαν το Suzanne, ή So Long, Mary Anne,ή το Chelsea Hotel και να βρει κάτι που να αναφέρεται στον εαυτό του. Είναι διαχρονικά με τον ίδιο τρόπο που η γλυπτική ή ποίηση είναι διαχρονική.

(δηλώσεις στις σημειώσεις για την παραγωγή)