του Vincent Gallo
gallo1.jpg

Η ταινία του ηθοποιού και σκηνοθέτη Vincent Gallo απετέλεσε το σκάνδαλο στο φεστιβάλ Καννών 2003, κυρίως για την απροκάλυπτου ερωτισμού σκηνή στοματικού έρωτα ανάμεσα στον σκηνοθέτη και την Chloe Sevigny.
Η ταινία είναι μια απελπισμένη ερωτική ιστορία, η οποία συνεχώς παραμένει σε εκκρεμότητα αφού μόνο σε μια σκηνή στο δεύτερο μέρος της το ερωτικό ζευγάρι συναντιέται.
Ο ήρωας της ταινίας Μπάντ Κλέι τρέχει σε αγώνες με μοτοσικλέτες, συγκεκριμένα στη φόρμουλα ΙΙ 250cc. Επαναλαμβάνει πανομοιότυπους κύκλους στις κούρσες του ώσπου να τελειώσει η καθεμιά. Ο επόμενος αγώνας του είναι σε πέντε ημέρες στην Καλιφόρνια και έτσι ξεκινάει το ταξίδι του κατά μήκος της Αμερικής. Όμως το μυαλό του Μπάντ καταδυναστεύεται από τις αναμνήσεις του μεγάλου του έρωτα τις οποίες θα ήθελε να εξαφανίσει για πάντα. Για αυτό και κάθε μέρα αναζητά έναν καινούργιο έρωτα. Με τον εξωφρενικό τρόπο ζητά από τις γυναίκες να τον ακολουθήσουν στο ταξίδι του, μόνο για να τις εγκαταλείψει μόλις έχουν συμφωνήσει. Είναι αδύναμος να αντικαταστήσει μέσα του Ντέιζι, τη μοναδική κοπέλα που αγάπησε και που θα αγαπήσει ποτέ. Παρά ταύτα προσπαθεί...
gallo2.jpgΟ θάνατος και το φάντασμα του έρωτα στοιχειώνει τις εικόνες της ταινίας The Brown Bunny του Vincent Gallo. Ταινία δρόμου -όπου μέσα της αντηχεί η παράδοση του ανεξάρτητου αμερικάνικου σινεμά του 70 και των ταινιών του Monte Hellman-, μεταμορφώνεται σε μια σκοτεινή ιστορία έρωτα, όπου το παρελθόν, πάντα αμείλικτο και ανελέητο, στήνει παγίδες, ζητά και παίρνει τον λόγο. Η σαρκική υπόσταση που λαμβάνει ο έρωτας δίνει ένα τόνο ακραίου ρεαλισμού σε μια κατά τα αλλά μεταφυσική ιστορία.
Το φιλμ, με τρόπο μοναδικό επανέρχεται στις πηγές του αληθινού ανεξάρτητου αμερικάνικου κινηματογράφου και φωτογραφίζει τη μοναξιά, την απώλεια του έρωτα, την δυσκολία προσαρμογής σε νέες καταστάσεις που διακρίνει τον ήρωα με φόντο το έρημο φυσικό τοπίο της Αμερικής.
Ο Vincent Gallo γεννήθηκε στην Νέα Υόρκη. Η καριέρα του αναπτύχθηκε σε πολλές διαφορετικές περιοχές: δούλεψε ως μουσικός μαζί με τον Jean Michel Basqiat κατά τη δεκαετία του' 80, ως εικαστικός καλλιτέχνης έχει παρουσιάσει έργα του σε εκθέσεις σε όλον τον κόσμο, ως ηθοποιός έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 20 ταινίες, συμπεριλαμβανομένων των Καλά Παιδιά του Martin Scorsese, Το σπίτι των πνευμάτων του Bille August, The Funeral του Abel Ferrara και Trouble every day της Claire Denis. Αφού σκηνοθέτησε αρκετές ταινίες μικρού μήκους γύρισε την πρώτη του ταινία μυθοπλασίας το 1998 με τίτλο Buffalo 66. Το Brown Bunny είναι η δεύτερη ταινία του μεγάλου μήκους μυθοπλασίας.
gallo3.jpgΟ Steve Gravestock επισημαίνει σχετικά με την ταινία: "Το πρώτο μέρος της ταινίας εστιάζει στην μοναχική πορεία του ήρωα μέσα στο αμερικάνικο τοπίο. Με περιορισμένους διάλογους, φωτίζεται ο συναισθηματικός απόηχος, η αποξένωση του Μπαντ που συμβαδίζει με το έρημο φυσικό τοπίο. Τίποτα δεν αποκαλύπτεται έως την απάντηση του ήρωα με τον έρωτα του, την Ντέιζι, τη μοναδική γυναίκα που έχει ποτέ αγαπήσει: είναι μια σκηνή που συγκλονίζει με το περιεχόμενο της και την συναισθηματική ένταση που αποπνέει. (...) Το Brown Bunny ανατρέπει τις συμβάσεις του αμερικάνικου road movie. Η ταινία αυτή δεν είναι για όλους, αλλά αναμφισβήτητα είναι μια ταινία αξέχαστη για όλους όσοι είναι περίεργοι και διατεθειμένοι να δοκιμάσουν κάτι νέο".

(Πηγή: Δελτίο τύπου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης)