του Jonathan Nossiter
mondovin2.jpg

Αφιερωμένο στον κόσμο του κρασιού, το ντοκιμαντέρ αυτό συγκροτείται από μια σειρά πορτρέτων των ανθρώπων που κρύβονται πίσω και γύρω απ' αυτό.
Μέσα από μια σειρά συνεντεύξεων, απαντά στο ερώτημα «Τι είναι το κρασί σήμερα;». «Τι είναι κρασί;» Ένας οινοπαραγωγός από την Γαλλία δίνει μια ενδιαφέρουσα απάντηση: «Μια θρησκευτική σχέση του ανθρώπου με την φύση, την ζωντανή γη, το κλίμα». Αυτή την σχέση προσεγγίζει ο σκηνοθέτης, αναδεικνύοντας τους ανθρώπους που την διαμορφώνουν και την καθορίζουν. «Όπου υπάρχει κρασί, υπάρχει πολιτισμός;», δηλώνει ένας άλλος Γάλλος οινοπαραγωγός. Αυτόν τον πολιτισμό ανατέμνει η ταινία. Περιπλανήσεις στους τόπους του κρασιού -Σαρδηνία, Μπορντό, Βουργουνδία, Καλιφόρνια, Πυρηναία, Τοσκάνη, Βραζιλία, Αργεντινή- περιηγήσεις σε οινοποιίες, συνομιλίες με οινοποιούς συνθέτουν την αφηγηματική γραμμή.
Ο σκηνοθέτης διερευνά τι κρύβεται πίσω από την λαμπερή κόκκινη (ή υποκίτρινη) όψη και την ελκυστική γεύση αυτού του πανάρχαιου ποτού. Εστιάζει στα παρασκήνια της παραγωγής, στα της οικονομίας και στην πολιτική του οίνου: Η παγκοσμιοποίηση και οι κίνδυνοι της, ο αγώνας των μικρών οινοπαραγωγών, οι εθνικές ταυτότητες, οι οικογένειες, οι εμπορικές μάρκες, τα παλαιωμένα κρασιά, οι δοκιμασίες οίνου και η κριτική, ο ειδικός τύπος, οι φιλόσοφοι και οι θεωρητικοί του οίνου, οι εταιρείες και οι οινολόγοι, η αριστοκρατία του κρασιού και τα πρόσωπα κλειδιά, οι εύθραυστες ισορροπίες της γεύσης και το κοινό γούστο, η παράδοση και ο μοντερνισμός, οι απάτες, ο Τρίτος και ο Πρώτος κόσμος του κρασιού. Οι αμπελώνες, η καλλιέργεια, ο τρύγος, οι εργάτες, οι κάβες, το πάτημα των σταφυλιών, η ζύμωση, η μαζική παραγωγή, οι γεύσεις: είναι κάποιες από τις ψηφίδες που σχηματίζουν το ψηφιδωτό της ταινίας.
mondovin1.jpgΌλη η ταινία κατάγεται από το πάθος του σκηνοθέτη για το κρασί: sommelier σε εστιατόρια της Νέας Υόρκης και προσωπικά εμπλεκόμενος στις συζητήσεις ο Jonathan Nossiter υιοθετεί μια ανήσυχη οπτική τοποθετώντας κάθε επιμέρους θέμα που εξετάζει σ' ένα ευρύτερο πλαίσιο. Μια ταινία για θεατές παθιασμένους με το κρασί και την κουλτούρα του.
Δυο ενδιαφέρουσες σημειώσεις: στην ταινία πρωταγωνιστούν ένας υπερβολικά μεγάλος αριθμός σκυλιών και ένα μέρος του ντοκιμαντέρ γυρίστηκε με φόντο τη συγκέντρωση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ στην Φλωρεντία.
Δ.Μ.