του Alexander Payne
sideway1.jpg
Η αφήγηση παρακολουθεί τον Μάιλς (Paul Giamatti), χωρισμένο και ειδικό στα κρασιά, ο οποίος παίρνει τον φίλο του, Τζακ, τέως τηλεοπτικό αστέρα που τώρα παίζει σε διαφημίσεις, για μια βδομάδα στους αμπελώνες της κοιλάδας της Σάντα Ινές, στην Καλιφόρνια, μια βδομάδα προτού ο Τζακ παντρευτεί. Πολύ σύντομα γίνεται σαφές ότι ο Τζακ θέλει να κάνει όσο περισσότερο σεξ μπορεί εν όψει του γάμου του. Προσπαθεί να «προξενέψει» τον Μάιλς στη Μάγια, μια κοπέλα που εργάζεται σ'ένα κρασοπωλείο, αλλά ο Μάιλς είναι ανασφαλής με τις γυναίκες και η ιστορία φαίνεται να ναυαγεί. Στο μεταξύ, ο Τζακ πολιορκεί και τελικά κατακτά την Στέφανι, κι αυτή υπάλληλος σε κρασοπωλείο. Τελικά ο Μάιλς πλαγιάζει με τη Μάγια, ωστόσο είναι θέμα χρόνου μέχρι οι δυο γυναίκες ν' ανακαλύψουν ότι ο Τζακ παντρεύεται...
Με το Sideways ο Alexander Payne απεικονίζει για μια ακόμη φορά στην γλυκόπικρη αίσθηση της ζωής ενός καθημερινού ανθρώπου που ζει μέσα στο χάος της σύγχρονης ζωής. Εστιάζοντας σε δύο σχεδόν αποτυχημένους μεσήλικες που βλέπουν τα όνειρα τους να χάνονται εξανεμίζονται, ο σκηνοθέτης δημιουργεί μια κομεντί με 'αρσενική' ματιά: στο κέντρο θα βρούμε την συμφιλίωση του σύγχρονου ανθρώπου με τον εαυτού του. Η γευσιγνωσία του κρασιού καταλήγει να γίνει μεταφορά που περιγράφει την προσωπική αναζήτηση παράλληλα είναι και μια τελετουργία που εκφράζει το επισφράγισμα της φιλίας, της κατανόησης και της εξομολόγησης .
sideway2.jpgΤο σενάριο είναι των Alexander Payne και  Jim Taylor και βασίζεται στο μυθιστόρημα. του Rex Pickett. Η φωτογραφία είναι του Phedon Papamichael.
Ο Alexander Payne δηλώνει σχετικά με την ταινία: "Ήπια πολύ κρασί κατά την διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας. Πήγα στην εξοχή της Σάντα Μπάρμπαρα, συνάντησα πολλούς οινοποιούς και έμαθα όσα περισσότερα μπορούσα για το κρασί. Ερωτεύτηκα την περιοχή και ήθελα να είναι ένας 'χαρακτήρας' του φιλμ όπως και το κρασί. Ήθελα το Sideways να είναι κάτι σαν ερωτικό γράμμα στους υπέροχους αμπελώνες καθώς και το πορτρέτο αυτών των δύο αντρών. Με γοητεύουν ιδιαίτερα οι ιστορίες που στο επίκεντρο τους βρίσκεται ο άνθρωπος, η ανθρώπινη φύση, η τάση να αφήνεται κανείς, οι αδυναμίες. Με ενδιαφέρει να αναβιώσω το ρεύμα του σινεμά των 70's, που δίνει έμφαση στους αληθινούς ανθρώπους τους αληθινούς τους αγώνες. Χρειαζόμαστε ανθρώπινες ταινίες σήμερα. Ο Μιαλς και ο Τζάκ είναι χαρακτήρες που από μόνοι τους αφήνουν πίσω τους εαυτούς τους. Ζουν στο παρελθόν: ο ένας με την λαμπερή καριέρα του και ο άλλος με την αποτυχημένη σχέση του και τα ανεκπλήρωτα όνειρα του να γίνει συγγραφέας. Είναι σαν να προχωράει ο κόσμος και η ζωή εν απουσία τους. Ξαφνικά, αντιμετωπίζουν την προοπτική να συνεχίσουν την ζωή και για μένα αυτό ενέχει δόση κωμικού και σοβαρού".
Ο Alexander Payne γεννήθηκε στην Όμαχα της Νεμπράσκα και σπούδασε στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ και στο UCLA, απ' αποφοίτησε με το Master's σκηνοθεσίας. Είναι τρίτης γενίας ελληνοαμερικάνος. Η πρώτη του ταινία Citizen Ruth (1996) προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, Election (1999), κέρδισε τα βραβεία καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας και καλύτερου σεναρίου στα Independent Spirit Awards, και ήταν υποψήφιο για Όσκαρ καλύτερου σεναρίου. Το About Schmidt / Σχετικά με τον Σμιτ (2002) έλαβε τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερου σεναρίου. Το Sideways / Πλαγίως (2004) είναι η τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του.