του David Gordon Green
under.jpg
To Undertow είναι ένα θρίλερ όπου το κέντρο βάρους δίνεται στην ατμόσφαιρα και στις συναισθηματικές εντάσεις. Και εδώ, όπως και στις προηγούμενες ταινίες του σκηνοθέτη, η έμφαση στον λυρισμό της εικόνας εξισορροπεί την βία. Αναφορές στην Βίβλο αλλά και η εμμονή στην κινηματογράφηση του τοπίου είναι δύο άλλα ενδιαφεροντα στοιχεία της ταυτότητας της ταινίας.
Ο Τζον Μαν, χοιροτρόφος, μεγαλώνει μόνος του τους δυο τους γιους, Κρις και Τιμ, σε ένα απομονωμένο αγρόκτημα στον αμερικανικό Νότο. Οι ζωές τους αλλάζουν με την άφιξη του Ντιλ, του εκδικητικού αδελφού του Τζον που μόλις έχει αποφυλακιστεί. Μετά το θάνατο του Τζον, τα παιδιά θα πρέπει να φύγουν από το σπίτι τους για να προστατέψουν έναν οικογενειακό θησαυρό από τα νύχια του θείου τους. Ο Κρις, ο μεγαλύτερος, βρίσκεται στο μεταίχμιο ανάμεσα στις υποχρεώσεις του παιδιού και τις ευθύνες του ενήλικα. Στο πρώτο μισό της ταινίας είναι ένας μπλεγμένος νεαρός, μάρτυρας ενός οικογενειακού εμφυλίου πολέμου. Στο δεύτερο μισό έχει γίνει άντρας, έτοιμος να βρει νέους τρόπους να προστατέψει τον αδελφό του και να τους γλιτώσει από το σαδιστή θείο του.
Ο David Gordon Green γεννήθηκε στο Αρκανσο, το 1957, και μεγάλωσε στο Τέξας. Σπούδασε σκηνοθεσία στο North Carolina School of the Arts και εργάστηκε στον κινηματογράφο μεταξύ Nέας Yόρκης και Λος Αντζελες, σε παραγωγές των στούντιο, αλλά και ανεξάρτητες. Έχει γράψει και σκηνοθετήσει μικρού μήκους ταινίες και ντοκιμαντέρ. Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, George Washington, προβλήθηκε και βραβεύτηκε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και ήταν υποψήφια για τον Χρυσό Αλέξανδρο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2000. Αφηγείται μια σύγχρονη ιστορία μιας παρέας παιδιών που παγιδεύονται μέσα σ' ένα τραγικό ψέμα. Mε φόντο το τοπίο εγκατάλειψης μιας μικρής επαρχιακής πόλης -στη διάρκεια του εορτασμού της επετείου της αμερικανικής ανεξαρτησίας- τα παιδιά αγωνίζονται να ισορροπήσουν τις σχέσεις, τις φιλοδοξίες και τις ενοχές τους.
Ενώ στην δεύτερη του με τίτλο All the Real Girls στο κέντρο βρίσκεται ο έρωτας χτυπά την πόρτα ενός νέου για την αδελφή ενός φίλου του.

(Πηγή: δελτίο τύπου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης)