(Το Χάρισμα)
του Sam Raimi 
gift2.jpg
Η υπόθεση της ταινίας έχει ως κεντρικό χαρακτήρα την Άνι Ουίλσον (Κέιτ Μπλάνσετ/ Cate Blanchett), μια γυναίκα που χήρεψε πρόσφατα και προσπαθεί να μεγαλώσει τα τρία αγόρια της σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Τζόρτζια. Η Άνι διαθέτει ένα χάρισμα: βλέπει οράματα και "διαβάζει" το μέλλον, γεγονός που τη βοηθά να κερδίζει επιπλέον εισόδημα δίνοντας συμβουλές στους γείτονές της. Πέρα από τις ενοχές της που δεν κατάφερε να αποτρέψει το θάνατο του άντρα της, σηκώνει στους ώμους της το βάρος των προβλημάτων των κατοίκων της πόλης...
Σε μια παράξενη μικρή πόλη, όπου ελάχιστοι άνθρωποι είναι άξιοι εμπιστοσύνης και η διαφθορά έχει μολύνει κάθε θεσμό, η Άνι θα αποκαλύψει τα κρυμμένα μυστικά..
gift1.jpgΟ Sam Raimi/ Σαμ Ράιμι σκηνοθέτησε ένα ψυχολογικό θρίλερ. Όσο σκοτεινή κι αν μοιάζει κάποιες φορές η ιστορία, ο Ράιμι είδε το Χάρισμα ως μια τρυφερή ταινία γεμάτη χαρακτήρες όπως η Άνι Ουίλσον. Το σενάριο γράφτηκε από τον Τομ Έπερσον (Tom Epperson) και τον Μπίλι Μπομπ Θόρντον (Billy Bob Thornton), για τον οποίο λέγεται ότι στήριξε την ιδέα της ιστορίας στις εμπειρίες της μητέρας του από παρόμοια ψυχοκινητικά φαινόμενα.
Ο Σαμ Ράιμι δηλώνει σχετικά: "Η Άνι πρέπει να εξασφαλίσει τα προς το ζην για τα παιδιά της, γεγονός δύσκολο όταν έχει να αντιμετωπίσει την καχυποψία των υπόλοιπων κατοίκων. Δεν έχουν ανοιχτά μυαλά απέναντι στις υπερφυσικές της ικανότητες, ή απλά την αντιμετωπίζουν ως μάγισσα. Στην πραγματικότητα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Η Άνι είναι η ψυχή αυτής της μικρής κοινωνίας. Είναι η ανάσα που βοηθά την κοινότητα να ξαναβρεί τις αισθήσεις της.Η Άνι είναι ικανή να βλέπει τον κόσμο των πνευμάτων, όπου ένα κομμάτι της ουσιαστικά ζει, ενώ από την άλλη πλευρά εμείς βλέπουμε μόνο τον απτό κόσμο που έχουμε αποφασίσει να δούμε. Είναι αυτό ακριβώς που τρομάζει ορισμένους χαρακτήρες και τους απομακρύνει από την Άνι."
gift3.jpgΗ Κέιτ Μπλάνσετ σημειώνει σχετικά με την προετοιμασία της για τον ρόλο της Άνι: "Είμαι το είδος του ανθρώπου που δεν θέλει να ξέρει τι θα συμβεί στο μέλλον, οπότε δεν είχα επισκεφτεί ποτέ κάποιο μέντιουμ, δεν μου είχαν διαβάσει ποτέ ούτε τα χαρτιά, ούτε την παλάμη. Έπρεπε να σφίξω τα δόντια και να δω πολλά μέντιουμ, γεγονός που αποδείχτηκε συναρπαστικό. Οι περισσότεροι με τους οποίους μίλησα, μου είπαν ότι το χάρισμά τους αποτελεί ένα δώρο που θέλουν να επιστρέψουν, γιατί αυτό το δώρο συνοδεύεται από τεράστια ευθύνη."
Τα γυρίσματα έγιναν στη Σαβάνα της Τζόρτζια. Κάτω από την επιφάνεια της γραφικής πόλης του Νότου, οι ψίθυροι αφθονούν. Οι φήμες για τελετές βουντού και θεάσεις φαντασμάτων δημιουργούν ένα κλίμα ιδανικό για μια ταινία με μεταφυσικές αναφορές. Ακόμη και το σπίτι που έμεινε ο Ράιμι θεωρείται από τους ντόπιους στοιχειωμένο. Το φυσικό περιβάλλον της περιοχής συνεισφέρει ουσιαστικά στην ταινία:Τα εκπληκτικά δέντρα της Σαβάνα, οι τεράστιες βελανιδιές καλυμμένες με βρύα και τα τρομακτικά κυπαρίσσια κατά μήκος του ποταμού,ι έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στην αισθητική της ταινίας.

(δ.τ.)