των Lana & Andy Wachowski
(οι δηλώσεις των σκηνοθετών)
matrix3.jpg

Υπάρχουν δύο πραγματικότητες: μία που αποτελείται από την καθημερινή μας ζωή - και μία που συνθλίβει αυτό που ξέρουμε μέχρι σήμερα.
Η πρώτη είναι ένα όνειρο.
Η άλλη είναι το Μatrix.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Γράψαμε την ιστορία της ταινίας για τον εαυτό μας και ελπίζαμε θα ενδιέφερε και άλλους. Σε κάθε στούντιο που την δείξαμε μας απαντούσαν ότι η ιστορία δεν ενδιαφέρει κανένα. Τους είπαμε ότι μπορεί να ήταν περίπλοκη, αλλά είχαμε σκοπό να γυρίσουμε εκπληκτικές σκηνές δράσης και ότι θα είχαμε φοβερά γραφικά από υπολογιστές. Ακόμα και αν το κοινό δεν καταλάβαινε όλα τα στοιχεία της ιστορίας, ξέραμε ότι θα περνούσαν καλά λόγω των οπτικών εφέ. Το στούντιο μας ανάγκασε να βάλουμε μια εισαγωγή που να εξηγεί κάπως τα πράγματα.
matrix1.jpg
ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ
Πιστεύουμε με πάθος στην σπουδαιότητα της μυθολογίας και στον τρόπο που αυτή διαμορφώνει πολιτισμούς. Ξεκινήσαμε με την παραδοχή ότι το κάθε απλό πράγμα απ' αυτά που πιστεύουμε σήμερα, ότι κάθε απλό αντικείμενο δεν είναι παρά μια κατασκευή σ' έναν ηλεκτρονικό κόσμο. Στην διάρκεια της ιστορίας του ανθρώπου υπήρξαν άτομα που είδαν το βαθύτερο νόημα της ζωής και ευτύχησαν να βιώσουν εκπληκτικές αποκαλύψεις. Στην ιστορία της ταινίας θέλαμε να δείξουμε τι συμβαίνει σε μια μικρή ομάδα ανθρώπων οι οποίοι θέτουν ερωτήματα στα οποία οι απαντήσεις είναι σκληρές. Θέλαμε οι ανακαλύψεις τους να είναι η αρχή της ιστορίας -όχι το τέλος- αυτό που μας ενδιέφερε είναι τι θα έκαναν αυτοί οι άνθρωποι, όταν η αντίληψη τους θα άλλαζε από αυτό που θα μάθαιναν.

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΘΕΟΛΟΓΙΑ
Μας ενδιαφέρει η μυθολογία, η θεολογία και σ' ένα βαθμό τα ανώτερα μαθηματικά. Όλα αυτά δεν είναι παρά τρόποι με τους οι άνθρωποι προσπαθούν να απαντήσουν σε μεγάλα ερωτήματα, όπως επίσης και στο Μεγάλο Ερώτημα της Ζωής.
Αν σας ενδιαφέρουν οι επικές ιστορίες θα έπρεπε να ασχοληθείτε μ' αυτά τα ζητήματα. Ο κόσμος ίσως να μην καταλάβει όλους τους υπαινιγμούς που περιέχονται στην ταινία, αλλά καταλαβαίνουν τις σημαντικές ιδέες . Θέλουμε να κάνουμε τους θεατές να σκέφτονται, να απασχολούν το μυαλό τους.
matrix2.jpg
ΕΠΙΡΡΟΕΣ
Κόμικς: Τα κόμικς με ήρωα τον Jack Kirby μας ενδιαφέρουν. Μας άρεσε η ιδέα των τύπων που γρονθοκοπιούνται -μας αρέσει αυτό το είδος δράσης.
Αγία Γραφή: Η Βίβλος αναζητά την απάντηση σε αρκετές σχετικές ερωτήσεις του ανθρώπου. Στην ταινία γίνεται αναφορά στο όνειρο του Nebuchadnezzar: έχει ένα όνειρο που δεν μπορεί να θυμηθεί και συνεχώς ψάχνει για απαντήσεις.
Έπειτα υπάρχει η ιδέα ενός Σωτήρα. Δεν είναι ένας Ιουδο-Χριστιανικός μύθος: παρουσιάζεται επίσης και στην μετεμψύχωση του Βούδα.
Ελληνική μυθολογία: Το στοιχείο της αναζήτησης υπάρχει στην ελληνική μυθολογία. Στην ταινία έχουμε τον Ορφέα και τον Μορφέα.
Η Αλίκη στην Χώρα των Θαυμάτων: Είναι μια ιστορία για την συνειδητοποίηση - το πως ένα παιδί συνειδητοποιεί ή αντιλαμβάνεται τον κόσμο των ενήλικων. Η ιστορία της ταινίας είναι για την γέννηση και την εξέλιξη της συνειδητοποίησης. Ξεκινά λίγο τρελά, αλλά στην συνέχεια τα πράγματα αρχίζουν να αποκτούν ένα νόημα.
Neuromancer (μυθιστόρημα του William Gibson): Είναι αδύνατο να γυριστεί ταινία. Ξέραμε ότι αν θέλουμε να κάνουμε κάτι σχετικό θα έπρεπε να κάνουμε μια αντιστροφή -ότι ξέρουμε ως αληθινό κόσμο να γίνει εικονική πραγματικότητα.

(Συνεντεύξεις των Lana & Andy Wachowski στο περιοδικό TIME 19-4-1999, στην εφημερίδα Guardian 7-2-1997 και στο Press Book της ταινίας Matrix. Απόδοση Δημήτρης Μπάμπας)