του Kenneth Lonergan
count3.jpg

Το You can count on me είναι ταινία αισθημάτων, η οποία επικεντρώνεται στην οικογενειακή ζωή και στις διαπροσωπικές σχέσεις, όπως αυτές παρουσιάζνται στις αρχές του 21ου αιώνα.
Αποτελεί, το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Kenneth Lonergan (Κένεθ Λόνεργκαν), ο οποίος έχει υπογράψει τα σενάρια διαφόρων ταινιών όπως της επιτυχίας Ανάλυσέ το, Rocky and Bullwinkle και The Lost Army. Ο Κένεθ Λόνεργκαν, σεναριογράφος και σκηνοθέτης της ταινίας, είναι επίσης ένας καταξιωμένος θεατρικός συγγραφέας και μέλος του θιάσου Naked Angels στο Μανχάταν. Έχει συνεργαστεί στο θέατρο με όλους σχεδόν τους συντελεστές του φιλμ. "Είναι πολύ όμορφο να δουλεύεις μαζί με ανθρώπους που ξέρεις καλά και εμπιστεύεσαι" δηλώνει για την συνεργασία του με τους υπόλοιπους συντελεστές της ταινίας. "Ήταν υπέροχο που συνεργάστηκα με τόσους γνωστούς μου στην πρώτη μου ταινία".
count1.jpgΣτο θεατρικό χώρο, επίσης, οφείλεται η γένεση του σεναρίου του φιλμ. Η ιστορία βασίζεται σε ένα μονόπρακτο έργο του Λόνεργκαν που έγραψε για τον θίασο Naked Angels. Η ταινία μοιάζει με μια σειρά από στιγμιότυπα από την οικογενειακή ζωή και τις διαπροσωπικές σχέσεις στις αρχές του 21ου αιώνα, μία περίοδος ελπίδας αλλά και αβεβαιότητας.
Παρουσιάζει έναν κόσμο συνειδητά δυσλειτουργικό, αλλά και έναν κόσμο όπου ο καθένας προσπαθεί με κάθε τρόπο να κάνει το σωστό, παρόλο που φαίνεται να υπάρχει μια δύναμη που τους εμποδίζει. Είναι ένας κόσμος όπου οι χαρακτήρες δεν είναι καθόλου ξεκάθαροι και στερεότυποι. Κάθε χαρακτήρας πρέπει να συμφιλιωθεί με τις επιπτώσεις των πράξεών του, σύμφωνα με τη δική του λογική και ηθική. «Με ενδιαφέρει ο τρόπος που οι άνθρωποι επιλέγουν να ζήσουν τη ζωή τους, ποιό δρόμο τελικά ακολουθούν. Όλοι οι ήρωες της ταινίας έχουν εξαναγκαστεί ή επιλέξει να ακολουθήσουν ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής και βιώνουν τις δυσκολίες της απόφασής τους», σχολιάζει ο σκηνοθέτης.
count2.jpgΗ υπόθεση της ταινίας έχει ως κεντρικούς χαρακτήρες δύο αδέλφια από το Σκότσβιλ, μία απομακρυσμένη κωμόπολη στη βόρεια ορεινή περιοχή της πολιτείας της Νέας Υόρκης: την Σάμι και τον Τέρι Πρέσκοτ (Λόρα Λίνεϊ & Μαρκ Ρουφάλο). Έχοντας μείνει ορφανά σε μικρή ηλικία – οι γονείς τους σκοτώθηκαν σε τροχαίο – έχουν διατηρήσει το στενό τους σύνδεσμο, παρά τους διαφορετικούς δρόμους που πήραν στη ζωή. Η Σάμι είναι ένας άνθρωπος στον οποίον μπορείς να βασιστείς. Παρόλο που μένει ακόμα στο πατρικό της σπίτι, η ζωή δεν υπήρξε εύκολη. Χωρισμένη και υπερπροστατευτική μητέρα του οκτάχρονου Ρούντι, είναι μια γυναίκα φαινομενικά συντηρητική, αλλά κατά βάθος πολύ δυναμική. Μια μέρα κάνει την εμφάνισή του ο Τέρι, ο ανεύθυνος και με αυτοκαταστροφικές τάσεις αδελφός της. Μια σοβαρή αναποδιά τον έχει αφήσει χωρίς χρήματα, γι’αυτό αποφασίζει να μείνει μαζί με την αδελφή και τον ανιψιό του, ώσπου να σταθεί ξανά στα πόδια του. Η παρουσία του νεαρού άνδρα μοιάζει με ευλογία για τον μικρό Ρούντι, που έχει στερηθεί αφάνταστα την πατρική παρουσία. Σύντομα οι δυό τους γίνονται οι καλύτεροι φίλοι. Παράλληλα, η Σάμι αναθεωρεί και τη δική της ζωή και τις προσωπικές της σχέσεις – αμφιταλαντευόμενη ανάμεσα στον φίλο της που της κάνει πρόταση γάμου, και το νέο της αφεντικό στην τράπεζα – αναζητώντας διέξοδο από το τέλμα της επαρχιακής ρουτίνας. Ο Τέρι, όμως, αποδεικνύεται πολύ άστατος για να πάρει τη θέση του πατέρα στη ζωή του Ρούντι. Παρά τις καλές προθέσεις για επανασύνδεση και από τις δύο πλευρές, ο Τέρι φεύγει, αλλά τα δύο αδέλφια νιώθουν ότι ο χωρισμός τους θα μετράει μόνο χιλιόμετρα. Η καρδιά τους ξέρει καλά ότι μπορούν να βασιστούν ο ένας στον άλλον, όπως έκαναν όταν ήταν παιδιά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στο επιτελείο της ταινίας, ξεχωρίζει ο σκηνοθέτης Μάρτιν Σκορσέζε στην εκτέλεση παραγωγής. Η ταινία βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Σάντανς 2000,με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής (Grand Jury Prize). Επίσης, το φιλμ τιμήθηκε ήδη με δύο Υποψηφιότητες για τις Χρυσές Σφαίρες 2001 (Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας σε Δραματική Ταινία / Λόρα Λίνεϊ) & Καλύτερου Σεναρίου / Κένεθ Λόνεργκαν).