(Ολα τα όμορφα άλογα)
του Billy Bob Thorton
prehors3.jpg
Τέξας, τα τέλη της δεκαετίας του 40. Στη ζωή ενός νεαρού άνδρα, έρχεται κάποια στιγμή που νιώθει ότι τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν. Για τον Τζον Γκρέιντι Κόουλ, έναν από τους τελευταίους Τεξανούς κτηματίες, αυτή η στιγμή έχει φτάσει. Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο τόπος όπου μεγάλωσε κινδυνεύει από τον απότομο εκσυγχρονισμό και το εύκολο κέρδος, και τα νέα αυτά δεδομένα αφανίζουν την τοπική παράδοση και τον ήσυχο τρόπο ζωής. Οι γονείς του έχουν χωρίσει, ο παππούς του και κύριος ιδιοκτήτης του οικογενειακού ράντσου πέθανε και η κληρονομιά του έχει χαθεί. Μόνη διέξοδος για τον ήρωα, η αναζήτηση μιας νέας ζωής, εκεί όπου επιβιώνουν ακόμα τα όνειρα των καουμπόιδων. Έτσι, μαζί με τον καλύτερό του φίλο, διασχίζει τον ποταμό Ρίο Γκράντε, και φτάνει στο Μεξικό, εκεί όπου δεν υπάρχουν ακόμα αυτοκινητόδρομοι και περιφραγμένες εκτάσεις, εκεί όπου τα όμορφα άλογα τρέχουν ακόμα ελεύθερα και η αγάπη καίει σαν δυνατή φωτιά.
Όταν η μητέρα του Τζον Γκρέιντι Κόουλ (Ματ Ντέιμον) πουλά το ράντσο όπου μεγάλωσε, εκείνος εγκαταλείπει τον τόπο του σε αναζήτηση της μεγάλης περιπέτειας, παρέα με τον φίλο του, Λέισι Ρόουλινς. Ταξιδεύοντας προς το Νότο και φλερτάροντας με την ιδέα της ζωής ενός καουμπόι, συναντούν στο δρόμο τους έναν ζωηρό έφηβο, τον Μπλέβινς, ο οποίος θα τους φέρει μόνο μπελάδες. Ο Τζον και ο Λέισι καταλήγουν σε μια μεξικανική hacienda, όπου δαμάζουν άγρια άλογα. Ο Τζον ερωτεύεται την Αλεχάντρα, την όμορφη κόρη του πλούσιου ιδιοκτήτη του ράντσου, παρά τις οικογενειακές απαγορεύσεις. Ο Τζον θα ακολουθήσει το άγριο μονοπάτι της καρδιάς και του πάθους του και θα βρεθεί στη φυλακή, κατηγορούμενος για φόνο, εξαιτίας του επικίνδυνου αυτού ρομάντζου.
prehors1.jpgΟ Billy Bob Thorton είναι μια χαρισματική προσωπικότητα. Σεναριογράφος, ηθοποιός και σκηνοθέτης, έχει δημιουργήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα την δική του παρουσία στον χώρο του κινηματογράφου. Κινούμενος στις παρυφές του Χόλιγουντ -ανάμεσα στο ανεξάρτητο σινεμά και στα στούντιο- στα λίγα χρόνια της καριέρας του κατόρθωσε με το έργο του να κερδίσει την αναγνώριση κοινού, κριτικών και των συναδέφων του.
Έγινε ευρύτερα γνωστός το 1996, όταν έγραψε, σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε στο Sling Blade (Κοφτερό Λεπίδι), ταινία που του χάρισε το Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου και μία υποψηφιότητα για το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου. Το 1998 ήταν υποψήφιος για Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα Β' Ανδρικού Ρόλου για το A Simple Plan του Σαμ Ράιμι. Επίσης σκηνοθέτησε και έπαιξε στην ταινία Daddy and Them.
Έχει γράψει το σενάριο και έχει εμφανιστεί ως ηθοποιός στο One False Move (Μια Λάθος Κίνηση), ενώ η φιλμογραφία του ως ηθοποιός είναι ιδιαίτερα πλούσια, καθώς περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τις ταινίες: Armageddon, U-Turn (Τυφλή Στροφή) του Oliver Stone, Primary Colors του Mike Nichols, The Winner, Indecent Proposal (Ανήθικη Πρόταση) του Adrian Lyne, Dead Man του Jim Jarmusch, Tombstone του George Cosmatos. Αλλες ταινίες στις οποίες έπαιξε είναι On Deadly Ground, Bound by Honor, For the Boys και The Stars Fell on Henrietta.
prehors2.jpgΗ δεύτερη σκηνοθετική δουλειά του Billy Bob Thorton, All The Pretty Horses, βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Κόρμακ ΜακΚάρθι -και είναι σε σενάριο του Τεντ Τάλι, βραβευμένου με Όσκαρ για τη Σιωπή των Αμνών (σεναριογράφου επίσης, Αποστολή στον Αρη του Ντε Πάλμα).
Η ταινία παρουσιάζει τη περιπλάνηση ενός νεαρού που μαθαίνει το νόημα της ευθύνης, της αγάπης, της εκδίκησης και της επιβίωσης, ταξιδεύοντας από την αθωότητα στη γνώση της εμπειρίας, από τα εφηβικά παιχνίδια στις ριψοκίνδυνες αποφάσεις, από την ανεμελιά στις πράξεις τιμής.
Ο Κόρμακ ΜακΚάρθι, θεωρείται ένας cult συγγραφέα. Έχει κρατηθεί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, και θεωρείται ένας από τους αγαπημένους συγγραφείς της κριτικής. Το μυθιστόρημα All The Pretty Horses αποτελεί το πρώτο μέρος της φιλόδοξης τριλογίας The Border Trilogy, όπου η περιπέτεια συναντά τον μύθο και φωτίζει τον θρύλο του μοναχικού καουμπόι -έναν απο τους κυρίαρχους μύθους της Αμερικής.
Μια πρώτη ανάγνωση της ιστορίας, δείχνει ότι περιγράφει το ταξίδι ενός κλασικού ήρωα -ότι μοιάζει ως ένα απλοϊκό ταξιδιωτικό μυθιστόρημα. Ομως πίσω και πέρα απ' αυτά, το σύγχρονο αυτό γουέστερν είναι και πολλά: είναι μία απεικόνιση της ενηλικίωσης ενός νεαρού άνδρα, μια ιστορία φιλίας, πίστης, τιμής και επιβίωσης, ένα παράδειγμα του πώς να μείνεις αληθινός σε έναν απαιτητικό και διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο.
prehors4.jpgΑυτά ήταν τα θέματα που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον τόσο του Τεντ Τάλι, όσο και του Μπίλι Μπομπ Θόρντον. Έχοντας γοητευθεί από το βιβλίο έναν τόπο συνάντησης του ρεαλισμού με την αλληγορία, της πραγματικότητας με το όνειρο, ένα μείγμα ποίησης και πρόζας, από τις μαγευτικές εικόνες των γυμνών τοπίων και τη μεταμόρφωση του ήρωα, υπέκυψαν στην πρόκληση της κινηματογραφικής διασκευής. «Το πρωτογενές υλικό της αφήγησης είναι πολύ δυνατό. Το φιλμ είναι μια ενήλικη ιστορία για τον τρόπο με τον οποίον ένας νεαρός μεταβαίνει από την παιδική ηλικία στην ωριμότητα. Πιστεύω ότι έχει να πει πολλά στους θεατές κάθε ηλικίας», επισημαίνει ο σκηνοθέτης.

(δ.τ.)