(Η πένα της αμαρτίας)
του Philip Kaufman
quills3.jpg
"Ω, πόσο περήφανη για την αγάπη μου στην αρετή με κάνουν αυτές οι τοιχογραφίες του εγκλήματος! Πόσο μεγαλειώδης είναι η αρετή μέσα στα δάκρυά της! Πόσο την ομορφαίνουν οι δυστυχίες!"
"Πόσο απολαυστικές είναι οι ηδονές της φαντασίας! Αυτές τις ονειρεμένες στιγμές τα πάντα μας ανήκουν και κανένα πλάσμα δεν μπορεί να μας αντισταθεί καθώς ισοπεδώνουμε τον κόσμο"
Mαρκήσιος Ντε Σαντ

Ο συγγραφέας Μαρκήσιος Ντε Σαντ (Geoffrey Rush/ Τζέφρι Ρας), δημιουργός μερικών από τα τολμηρότερα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, βρίσκεται έγκλειστος στo ψυχιατρικό άσυλο Σάρεντον για να θεραπευτεί από τα συμπτώματα της παράνοιας.
Παρακινημένη από τον πλατωνικό έρωτα της, η νεαρή πλύστρα Μαντλέν Λε Κλερ (Kate Winslet/ Κέιτ Γουίνσλετ) συνάπτει μια ιδιότυπη σχέση με τον μαρκήσιο, βοηθώντας τον να φυγαδεύει από το κελί του τα παράνομα ερωτικά του κείμενα, τα οποία αναστατώνουν τις Αρχές καθώς βάλλουν εναντίον των χριστιανικών - και όχι μόνο - ηθών. Ο ίδιος ο Ναπολέων, εξοργισμένος από τα άσεμνα βιβλία του Ντε Σάντ, αναθέτει στον Δρ. Ρουαγιέ Κολάρ (Μάικλ Κέην) - γνωστού για τις ...πρωτοποριακές σωφρονιστικές του μεθόδους - τη διεύθυνση του ασύλου. Οι αλλαγές είναι άμεσες: οι πένες, τα χαρτιά και το μελάνι εξαφανίζονται από το κελί του μαρκήσιου, ως μια πρώτη αποτρεπτική τιμωρία. Ένα κοκαλάκι από κοτόπουλο, ένα ποτήρι κόκκινο κρασί και λευκά σεντόνια αρκούν για να αποτυπωθούν οι ατίθασες εμπνεύσεις του. Η τιμωρία του αρχίζει να κλιμακώνεται. Όταν ξεγυμνώσουν το κελί του από όλα τα αντικείμενα θα γράψει με αίμα πάνω στα ρούχα του. Όταν ξεγυμνώσουν τον ίδιο θα μεταφέρει προφορικά τις ιδέες του στη Μαντλέν μέσω των συγκρατουμένων του. Όταν του κόψουν τη γλώσσα και τον αλυσοδέσουν στην απομόνωση θα γράψει στους τοίχους με τα κόπρανα του για μελάνι...
quills1.jpgΟ αβάς Κουλμιέρ (Γιοακίν Φοίνιξ) παρατηρεί στωικά τις ταπεινώσεις του έγκλειστου συγγραφέα από τον Κολάρ, μέχρι τη στιγμή που ο έρωτας του για την Μαντλέν και η συμπάθεια του για τον μαρκήσιο θα αναδείξουν την πραγματική του υπόσταση...

Η μυθική του φιγούρα εξακολουθεί να εγείρει συζητήσεις, σχεδόν 200 χρόνια μετά το θάνατο του...
Εξερεύνησε τις πιο μύχιες πτυχές της ανθρώπινης συμπεριφοράς,  καταλύοντας κάθε ταμπού - κοινωνικό, πολιτικό και σεξουαλικό...
Μέσα στον αναβρασμό που προκαλούν τα επακόλουθα της Γαλλικής Επανάστασης και σε μια ιστορική στιγμή όπου οι λαϊκές μάζες δοκιμάζουν τη γεύση της πολιτικής ελευθερίας, ο δαιμόνιος Ντε Σάντ "προωθεί" την αχαλίνωτη σεξουαλική ελευθερία με τα κείμενα του και την ατίθαση ερωτική ζωή του. Το έργο του επαναστατικό: Ο Ντε Σαντ αμφισβήτησε την ιδέα της αναπαραγωγής ως πρωταρχικής αποστολής του γυναικείου φύλου και την πολιτισμικά προκαθορισμένη θέση της γυναίκας στη σχέση της με τον άντρα. Η ερωτική σχέση, η πιο αμήχανη από όλες τις ανθρώπινες σχέσεις, είναι για τον Ντε Σαντ μια άμεση αντιπαράθεση δύο ατόμων, οι πράξεις των οποίων στο κρεβάτι καθορίζονται απόλυτα από τις πράξεις τους έξω απ' αυτό.
Η ταινία Quills σκηνοθετημένη από τον Φίλιπ Κάουφμαν, περιγράφει τις τελευταίες μέρες του μαρκήσιου Ντε Σάντ.
quills2.jpgΗ ταινία μετατρέπει, με έξυπνο και παιγνιώδη τρόπο, την ιστορία του μαρκήσιου σ' ένα παραμύθι, που θα μπορούσε κι ο ίδιος να έχει (υπο) γράψει. Αφηγείται την ιστορία του μαρκησιού ως μία οδυνηρή μαύρη κωμωδία, κατά τη διάρκεια της οποίας εξελίσσεται μια μάχη ανάμεσα στην αγάπη και το πάθος, και κυρίως ανάμεσα στην ωμότητα της λογοκρισίας και στις απρόβλεπτες συνέπειες της ελεύθερης έκφρασης.
Το σενάριό της ταινίας διοχετεύει το αμοραλιστικό πνεύμα ερωτισμού και ανατροπής, που διακρίνει το έργο του μαρκήσιου, σε μια αεικίνητη ιστορία τρέλας, πάθους και ακροτήτων.
Το έργο του Φίλιπ Κάουφμαν διακρίνεται για τις εκλεκτικές συγγένειες του με τη λογοτεχνία : Μίλαν Κούντερα - "Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι", Τομ Γουλφ - "Τhe right stuff", Χένρι Μίλερ - "Xένρι και Τζουν" και τώρα Ντε Σαντ. "Πάντοτε με γοήτευε η ακραία λογοτεχνία γιατί διευρύνει την άποψη μας πάνω στο τι ειναι ο άνθρωπος. Και ο Σαντ περισσότερο απ' οποιονδήποτε άλλον ξεσκέπασε με την εξτρεμιστική του συμπεριφορά την υποκρισία των ηθικολόγων" σημειώνει ο σκηνοθέτης.
Ενώ ο Τζέφρι Ρας που υποδύεται τον Μαρκήσιο Ντε Σαντ σχολίαζει: "Νομίζω οτι επικρατεί ακόμα μια μυστικοπάθεια για τον Σαντ. Οι άνθρωποι, κατα περιόδους, τον "ανακαλύπτουν" ξανά καθώς ήταν ένας απο τους πρώτους ανθρώπους που είχαν τη θέληση να ...βαδίσουν σε άγνωστα μέρη της ανθρώπινης υπόστασης".

(πηγή δ.τ.)