του John Woo
(οι δηλώσεις του σκηνοθέτη)
woo2.jpg
Πάντα θέλω να κάνω κάτι διαφορετικό, κάτι που ποτέ δεν έχω δοκιμάσει -και αυτή η ταινία έδειχνε ως η τέλεια ευκαιρία γι' αυτό. Ο Tom [Cruise] και εγώ ήθελα να κάνω, αυτήν την ταινία, τελείως διαφορετική από την πρώτη. Και προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε ένα νέο είδος ήρωα: έναν ήρωα ο οποίος να έχει μεγάλο πάθος για την ζωή, για τον έρωτα και ο οποίος αληθινά να ενδιαφέρεται για τους ανθρώπους. Όχι ένα ήρωα σαν τον James Bond. Κάτι άλλο το οποίο προσπαθήσαμε, ήταν να κάνουμε μια ρομαντική κλασική ταινία κατασκοπίας.
Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της ιστορίας ήταν το ανθρώπινο στοιχείο. Ήθελα να κάνω την ταινία δραματική, να είναι γεμάτη από συναίσθημα και γοητεία. Ενθουσιάστηκα με την ιδέα δύο ανδρών που ερωτεύονται την ίδια γυναίκα. Αυτό έδωσε στην ιστορία, πολύ περισσότερο του σύνηθες, συναισθηματικό βάθος.
Για να κάνουμε την ταινία πιο σύγχρονη, έπρεπε να έχουμε την πιο προωθημένη τεχνολογία του 21ου αιώνα. Χρησιμοποιήσαμε πολλούς ειδικούς των υπολογιστών, για να μας βοηθήσουν να βρούμε ένα υψηλής τεχνολογίας design, το οποίο θα έδινε στην ταινία μια ενδιαφέρουσα εικόνα που δεν θα έμοιαζε με καμία άλλη. Επίσης δημιουργήσαμε και μια νέα εικόνα για τον Tom. Αυτή η νέα εμφάνιση ήταν, καθ' ολοκληρίαν, μια ιδέα που ο Tom είχε: με τα μακριά μαλλιά και τα ρούχα. Στην ταινία εμφανίζεται πολύ κομψός, γοητευτικός και σέξι.
woo3.jpg(…...) Μ' αρέσει να κινηματογραφώ την δράση μ' ένα τρόπο που να είναι συναισθηματικός, χρησιμοποιώντας την αργή κίνηση και δημιουργώντας ερωτικές προεκτάσεις μέσα στην σκηνή. Βλέπω την δράση ως ένα μπαλέτο και ορισμένες φορές ως σκηνή από ταινία κινούμενων σχεδίων.
(…...) Εκτιμώ πολύ την απόφαση του Tom να γυρίσει ο ίδιος τις επικίνδυνες σκηνές, αλλά η αλήθεια είναι ότι ορισμένες φορές τρόμαξα. Φυσικά είχαμε μια εκπληκτική ομάδα κασκαντέρ με αρχηγό τον Brian Smrz -στον οποίο ο Tom είχε απόλυτη εμπιστοσύνη-, και οι οποίοι ήταν πολύ καλά προετοιμασμένοι. Ωστόσο μέσα μου, υπήρχε πάντα η σκέψη "Τι γίνεται αν κάτι πάει στραβά; Αν ένα καλώδιο σπάσει;"
Νομίζω ότι η χειρότερη στιγμή για μένα ήταν όταν ο Tom κρέμονταν, στον αέρα, στην άκρη ενός γκρεμού, μ' ένα ελικόπτερο να πετά δίπλα και σχεδόν να τον ακουμπά. Δεν γύρισε μόνο μια φορά αυτήν την επικίνδυνη σκηνή. Την έκανε συνεχώς, μέχρις ότου να την γυριστεί τέλεια. Στον Tom αρέσει πολύ, να έρχεται σε πολύ στενή επαφή με το κοινό του. Ακριβώς γι' αυτό κάνει τα πάντα μόνος του. Δεν θέλει ποτέ να απογοητεύσει το κοινό του.

(Δηλώσεις και συνεντεύξεις του σκηνοθέτη στα production notes και στο site AsianConnections.com)