του Dylan Kidd
dodger2.jpg
Την περιπλάνηση μέσα στη νύχτα ενός ετερόκλητου δίδυμου προσώπων παρακολουθούμε στο Ρότζερ Ντότζερ  του Dylan Kidd: εδώ ένας ενήλικας διαφημιστής και ο νεαρός έφηβος ανιψιός του θα περιπλανηθούν στην νύχτα και θα ζήσουν ορισμένες αξιομνημόνευτες περιπέτειες.
Ο Ρότζερ Σουόνσον, επιτυχημένος διαφημιστής και δεινός καρδιοκατακτητής, ζει στο Μανχάταν και περνάει τα βράδια του πηγαίνοντας από το ένα πάρτι στο άλλο, συνδυάζοντας αριστοτεχνικά την επαγγελματική και κοσμική του ζωή. Ωστόσο, τα πράγματα αλλάζουν δραματικά και απρόσμενα, όταν στο κατώφλι του εμφανίζεται ο 17χρονος ανεψιός του, Νικ, ο οποίος θέλει να γνωρίσει από κοντά τον θρυλικό θείο του, γοητευμένος από την έξαλλη προσωπική του ζωή. Ο Ρότζερ παίρνει τον ντροπαλό έφηβο κάτω από την προστασία του και προσπαθεί να τον μυήσει στα μυστικά της ερωτικής κατάκτησης. Ορισμένες αναποδιές και τυχαίες συναντήσεις θα δώσουν χρώμα σε μια, κατά τα άλλα συνηθισμένη βραδιά, η οποία θα είναι γραφτό να κάνει τον Ρότζερ, παρά τον Νικ, επιτέλους να ωριμάσει.
dodger1.jpgΤοποθετώντας την αφήγηση στο Μανχάταν, επικεντρώντας στα ήθη και τους τρόπους της σεξουαλικής ζωής και προκρίνοντας τους κωμικούς τόνους, η σκηνοθεσία ορίζει τους στόχους της: ο κυνισμός (του ενήλικα) απέναντι στην αθωότητα (του νέου), η εμπειρία ζωής απέναντι στην απειρία.
Ωστόσο απ' αυτήν την περιπλάνηση στο νυχτερινό Μανχάταν κερδισμένος δεν είναι μόνο ο 16χρονος αλλά και ο 30χρονος εργένης: θα δει το παιχνίδι της ζωής, τα πρόσωπα και τις καταστάσεις μ' ένα βλέμμα λιγότερο κυνικό, πιο ευαίσθητο, πιο συναισθηματικό.
Ο Dylan Kidd σε δήλωση στον κατάλογο του Φεστιβάλ Βενετίας, σημειώνει: "Για μένα στον κόσμο δεν υπάρχει τίποτε πιο ενδιαφέρον από το ανθρώπινο πρόσωπο. Μεγάλο μέρος στην φάση προετοιμασίας, πριν τα γυρίσματα, αφιερώθηκε στην κεντρική ιδεά του Roger Dodger: ως ενός τοπίου του ανθρώπινου προσώπου.
Κατά την διάρκεια των γυρισμάτων είχα την τύχη να συνεργαστώ με ορισμένους απο τους πιο ικανούς και όμορφους ηθοποιούς του κόσμου.
Ο στόχος μας στην φάση μετά τα γυρίσματα ήταν να αφαιρέσουμε οτιδήποτε θα μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή από αυτή την άξια να μείνει στην μνήμη, συλλογή ανθρώπινων προσώπων".
Ο σκηνοθέτης της ταινίας Dylan Kidd γεννήθηκε στη Μασαχουσέτη το 1969. Αποφοίτησε από την Tisch School of the Arts του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης το 1991. Η μικρού μήκους ταινία του, "Ian's Ghost", βραβεύτηκε σε διάφορα φεστιβάλ των ΗΠΑ.
Ο Roger Dodger, η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Tribeca των ΗΠΑ και προβλήθηκε στο  Φεστιβάλ Βενετίας 2003, όπου και βραβεύτηκε με το Lion of the Future και το βραβείο της FIPRESCI.