του Marc Webb
(τα σχόλια των συντελεστών)
spider2.jpg
Marc Webb, σκηνοθέτης
Υπάρχουν πολλά στοιχεία του Spider-Man που δεν έχουν εξερευνηθεί κινηματογραφικά. Το ότι ο Peter έχασε τους γονείς του πυροδοτεί το ταξίδι του. Είχα περιέργεια για τη συναισθηματική επίπτωση που έχει ένα τέτοιο τραγικό γεγονός. Τελικά αυτή είναι η ιστορία ενός παιδιού που ξεκινά να αναζητήσει τον πατέρα του και βρίσκει τον εαυτό του. Έπειτα υπάρχει φυσικά και το έπος της Gwen Stacy [την υποδύεται η Emma Stone] που ακόμα κι αν δεν γνωρίζετε το συγκεκριμένο κόμικ, πρόκειται για μια καταπληκτική ιστορία. Και, εννοείται, υπάρχει ο Lizard, ένας από τους αγαπημένους μου κακούς στα κόμικς. Όλα αυτά μας έδωσαν πολύ υλικό για να δουλέψουμε.
(...) Ο Peter Parker είναι διαφορετικός, είναι outsider, αλλά από επιλογή. Είναι τσιτωμένος – είναι το παιδί που απορρίπτει τους άλλους, πριν τον απορρίψουν αυτοί. Το χιούμορ, ο σαρκασμός , αυτή η αντιδραστικότητα πηγάζουν από ένα μικρό παιδί που το εγκατέλειψαν.
(...) Ήθελα την πλάκα, το θέαμα, τη δράση, την οργή και το χιούμορ να είναι ρεαλιστικά – κάπως σαν να περπατάς στο δρόμο και να φαντάζεσαι ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί.
(...) Νομίζω ότι αυτό που κάνει τον Spider-Man τόσο ενδιαφέροντα είναι πόσο γρήγορα κινείται, πόσο ταχύς είναι. Οι αράχνες είναι μικροσκοπικά πλάσματα που κινούνται με απίστευτη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα και ήταν σημαντικό να το καθρεφτίσουμε αυτό στον χαρακτήρα. Ο Andrew [Garfield, υποδύεται τον κεντρικό ρόλο] πέρασε αρκετό διάστημα να μελετάει πως κινούνται οι αράχνες και κατέληξε με μια γλώσσα σώματος που θύμιζε αράχνη.
spider1.jpg
Matt Tolmach, παραγωγός
Ο Spider-Man είναι ένας εμβληματικός χαρακτήρας, γιατί όλοι μεγαλώσαμε έχοντας μια προσωπική σχέση μαζί του. Ο Peter Parker από την άλλη είναι ένα παιδί που έχει θέματα με τα κορίτσια, δεν είναι δημοφιλής, δεν είναι πλούσιος ή ισχυρός… είναι απλά ένα συνηθισμένο αγόρι. Είναι κάποιος με τον οποίο μπορείς να ταυτιστείς – βλέπεις κάτι από σένα στον Peter. Και εξαιτίας αυτού η ιστορία του Peter Parker, του Spider-Man συγκινεί τους ανθρώπους με τρόπους που άλλοι ήρωες δεν μπορούν.
Γι΄αυτό το φιλμ, μιλήσαμε πολύ για τον Peter Parker, το αγόρι που έχασε τους γονείς του σε μικρή ηλικία με μυστηριώδη τρόπο. Και αυτό του έχει αφήσει πολλά ερωτήματα που τον έχουν καθορίσει : Από πού κατάγομαι; Ποιος είμαι; Γιατί έφυγαν οι γονείς μου; Γιατί συνέβη αυτό; Ποιος θα γίνω τελικά; Αυτές είναι οι πρωταρχικές ερωτήσεις που αντιμετωπίζει ο ήρωας. Αυτή η περιοχή δεν είχε εξερευνηθεί σε βάθος, παρόλο που είναι κρίσιμη για το ποιος είναι ο ήρωας, αυτή είναι η ουσία του ταξιδιού του...

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)