του Michael Moore
moore2.jpg
Βραβευμένο με τον Χρυσό Φοίνικα των Κανών από τον Quentin Tarantino, το νέο ντοκιμαντέρ του Michael Moore, επικεντρώνεται, με το ύφος μιας πολεμικής, στην αντιφατική προσωπικότητα του προέδρου George W. Bush.
Γεγονός της πολιτικής ειδησεογραφίας, η προβολή του στις ΗΠΑ υπήρξε περιπετειώδης: η άρνηση εταιρειών διανομής να αναλάβουν την ταινία υπαγορεύτηκε από καθαρά πολιτικούς λόγους, η δε προβολή του αντιμετωπίστηκε ως ένα μείζον πολιτικό γεγονός.
Το ντοκιμαντέρ αυτό, δείγμα μια ανήσυχης, ερευνητικής και μαχητικής δημοσιογραφίας, συγκροτείται από τις αθέατης πλευρές της πιο χαοτικής περιόδου στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ: οι εκλογές του 2000 με το αμφισβητούμενο αποτέλεσμα, ο ρόλος των Media και ο έλεγχος της κοινής γνώμης, οι διακοπές διαρκείας 8 μηνών του νέου προέδρου, η επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου και οι σχέσεις της οικογένειας Bush με τους Σαουδάραβες, ο περιορισμός των πολιτικών ελευθεριών συνέπεια της 11ης Σεπτεμβρίου, η επίθεση στο Αφγανιστάν και η πολιτική των πετρελαίων, η πολιτική του τρόμου και ο πόλεμος στο Ιράκ και τέλος οι επιπτώσεις του πολέμου στις μικρές κοινότητες της Αμερικής.
moore1.jpgΤο πρόσωπο του προέδρου Bush θα πρέπει να θεωρηθεί ως ο κεντρικός στόχος του σκηνοθέτη, όχι γιατί είναι σημαντικός από πολιτική σκοπιά, αλλά γιατί συμπυκνώνει σ' ένα συμβολικό επίπεδο όλη την ανηθικότητα ενός συστήματος εξουσίας. Πλήρης οργής και σαρκασμού, ο σχολιασμός του Michel Moore κατατείνει στο να αποκαλύψει την μεγαλύτερη εξαπάτηση του αμερικάνικου λαού: μια συνομωσία της ολιγαρχικής ελίτ ενάντια στις δημοκρατικές ελευθερίες, καθώς προσπαθεί αποτυχημένα να διαχειριστεί έναν πολύπλοκο και αντιφατικό κόσμο. Η κίνηση λοιπόν του σκηνοθέτη κατατείνει στην απομυθοποίηση της εξουσίας και στην αποκάλυψη του σκοτεινού πόλου που κυριαρχεί στις ΗΠΑ.
Βαθύτατα αναρχικός ο σκηνοθέτης αντιλαμβάνεται ως έναν προσωπικό αγώνα των απλών ανθρώπων αυτή την πάλη ενάντια στην εξουσία. Είναι γι' αυτό που στο τέλος επιλέγει να αντιπαραθέσει απέναντι στον πολεμοκάπηλο λόγο της εξουσίας μια μητέρα από μια μικρή πόλη της Αμερικής. Η φωνή της, είναι φωνή ενός αληθινού προσώπου που ξεχειλίζει από πόνο και θλίψη, τα γιατί της είναι ευθείες βολές απέναντι στην οργανωμένη απάτη και ο λόγος της καταγράφει όλη την απορία ενός απλού ανθρώπου απέναντι σε μια απάνθρωπη εξουσία. Αγενής και ασεβής, απρεπής και μαχητικός, ο σκηνοθέτης με το πάθος ενός αληθινού ακτιβιστή θέτει μ' αυτή την ταινία του έναν και μόνον στόχο: θέλει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ την πολιτική συντριβή του George W. Bush στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2004.
Δ.Μ.