του Mike Binder
(οι δηλώσεις του σκηνοθέτη)
upside1.jpg
Η ταινία The Upside of Anger είναι μια "αστεία, σπαρακτική, γλυκόπικρη" διερεύνηση των επιπτώσεων ενός διαζυγίου.
Σ' αυτήν ο σκηνοθέτης Mike Binder (Μάικ Μπάιντερ) εστιάζει στις αναταράξεις ψυχολογικές και συνασθηματικές που προκαλεί το διαζύγιο σ' όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Όπως τονίζει η κεντρική ηθοποιός της ταινίας Joan Allen η ταινία "θα αγγίξει τις καρδιές και τις ευαίσθητες χορδές πολλών ανθρώπων, αλλά όχι με έναν ηθικολογικό τρόπο. Η ταινία διαθέτει επιπλέον αρκετό χιούμορ. Είναι σαν μια τρυφερή ματιά σ' αυτά τα θέματα τα οποία αφορούν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας."
Στις γραμμές που ακολουθούν ο σκηνοθέτης της ταινίας Mike Binder δηλώνει τις προθέσεις του...

Όταν ήμουν μικρό παιδί, οι γονείς μου χώρισαν και η μητέρα μου αντιμετώπιζε πολλές δύσκολες καταστάσεις για αρκετά χρόνια. Πίστεψα ότι αυτή η εμπειρία θα με οδηγούσε στο σημείο με το οποίο ήθελα να ασχοληθώ. Σκέφτηκα ολόκληρο το σενάριο σαν μια αλληγορία για την οργή που διοχετεύεται σε λάθος πρόσωπα, για τα πράγματα που μας οργίζουν και μας αναστατώνουν στη ζωή μας για πολύ καιρό, ενώ λίγο αργότερα ανακαλύπτουμε πως όσα νομίζαμε λάθος ήταν σωστά, και το αντίστροφο.
upside2.jpg(...) Για μένα, οι γυναίκες και οι άντρες δεν είναι καθόλου διαφορετικοί. Όπως όλοι μας, έχω μία μητέρα κι επίσης είμαι παντρεμένος. Περιστοιχίζομαι από πολλές γυναίκες στη ζωή μου, και συνήθως γράφεις για τους ανθρώπους που βλέπεις διαρκώς στην καθημερινή σου ζωή.
Αυτό που ήθελα ήταν ο Ντένι (σ.τ.σ ο κεντρικός χαρακτήρας της ταινίας που τον υποδύεται ο Kevin Costner) να αντικατοπτρίζει την αντρική συμπεριφορά και τον αντρικό τρόπο ζωής, μέχρι που συναντά αυτήν την οικογένεια και η καθημερινότητά του πλημμυρίζει από θηλυκές υπάρξεις.
Στην ουσία ήθελα να μπορέσω να δω με ποιον τρόπο αυτό τον επηρεάζει θετικά, αρνητικά και σε επίπεδο συναισθημάτων –να δω με ποιον τρόπο τον αλλάζει το γεγονός ότι γίνεται κομμάτι της οικογένειας των Γούλφμεγιερ.

(αποσπάσματα από δηλώσεις στις σημειώσεις για την παραγωγή της ταινίας)