του Paul Haggis
crash1.jpg
Η ταινία Crash παρακολουθεί τα ίχνη μιας ομάδας ανθρώπων καθώς κινούνται μέσα στο τοπίο μιας αμερικάνικης μεγαλούπολης. Η πόλη είναι το Λος Άντζελες και το φόντο για την αφήγηση είναι το περιπλοκο και γεμάτο αντιθέσεις εθνοτικό τοπίο της αμερικάνικης κοινωνίας: εδώ o ρατσισμός δεν υποβόσκει απλώς αλλά κυριαρχεί και δίνει τον τόνο. Εδώ οι σύγκρουσεις είναι η καθημερινότητα.
Κεντρικά συμβάντα αφήγησης είναι δύο τροχαία ατυχήματα, ένας βανδαλισμός εργασιακού χώρου και μια ύποπτη δολοφονική ενέργεια με θύμα ένα αστυνομικό στην οποία ο δράστης είναι ένας άλλος αστυνομικός.
Τα πρόσωπα της δραματικής πλοκής είναι: Ένας εισαγγελέας και η σύζυγός του. Ένας Ιρανός καταστηματάρχης. Δύο αστυνομικοί ντετέκτιβ,. Ένας Αφρικανο-αμερικανός τηλεοπτικός σκηνοθέτης και η σύζυγός του. Ένα Μεξικανός κλειδαράς. Δύο κλέφτες αυτοκινήτων. Ένας απατεώνας αστυνομικός. Ένα ζευγάρι μεσήλικων από την Κορέα… Τα πρόσωπα αυτα θα διασταυρώσουν τις διαδρομές τους με΄σα στην πόλη: κάθε συνάντησή τους θα είναι και μια σύγκρουση.
crash2.jpgΗ ταινία, γεμάτη απο μνήμες απο τις ταινίες νούαρ, χρωματίζεται απο μια μελαγχολική διάθεση, ένα πεσισμισμό, και ένα ελεγειακό τόνο. Η αγάπη και το μίσος, ο ρατσισμός και η φυλετική προκατάληψη, η σχέση αιτίας και αποτέλεσματος, το τυχαίο και η τραγωδία, η ταυτότητα: είναι σημεία που εστιάζει η δραματική πλοκή.
Το Crash κινείται στον χώρο που δημιούργησαν οι ταινίες Grand Canyon του Lawrence Kasdan και Short Cuts του Robert Altman, και όπως και οι προηγούμενες έτσι και αυτή γίνεται ένα σχόλιο για τις αλληλεπιδράσεις της ζωής των ανθρώπων μέσα στο αστικό τοπίο. Το κάθε πρόσωπο της ταινίας θα βιώσει ένα είδος προσωπικής μεταμόρφωσης, καθώς όλες αυτές οι διαφορετικές ιστορίες θα οδηγούνται σ' ένα κοινό συμπέρασμα, το οποίο είναι εξίσου καθαρτήριο, αλλά και ταυτόχρονα ακαθόριστο.
Ο σκηνοθέτης Paul Haggis δηλώνει σχετικά με την ταινία του: "Δεν νομίζω ότι ο ρόλος του σξκηνοθέτη είναι να δίνει απανήσεις . Πιστεύω ότι μια καλή ταινία κάνει τον θεατή καθώς φεύγει απο τον κινηματογράο να θέτει ερωτήματα στον εαυτό του. Οι ταινίες που είναι ολοκληρωτικές εμπειρίες και σε κάνουν να φεέυγεις απο τον κινηματογράφο λέγοντας "Τι ωραία ταινία" , αυτές είναι αποτυχία.
Δεν μπορώ να πω ότι είμαι πολιτικοποιημένος. Με ενδιαφέρουν τα κοινά όπως τον κάθε πολίτη."
Η ταινία Crash είναι το σκηνοθετικό ντεμπούτο του βραβευμένου με Όσκαρ σεναριογράφου και παραγωγού της ταινίας Million Dollar Baby, του Καναδού τηλεοπτικού συγγραφέα, παραγωγού και σκηνοθέτη, και δύο φορές βραβευμένου με Emmy, Paul Haggis. Στην προϊστορία του ανήκουν οι συμμετοχές του σε αξιόλογες τηλεοπτικές σειρές όπως Thirtysomething, Due South, L.A. Law.