του Tim Burton
(οι δηλώσεις των συντελεστών)
alice2.jpg
Tim Burton, σκηνοθέτης
[Σχετικά με το μυθιστόρημα Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων/ Alice in Wonderland] Ακόμα κι αν δεν έχεις διαβάσει το βιβλίο, σίγουρα έχεις κάποιες εικόνες ή ιδέες για την ιστορία. Το έργο του Κάρολ (Lewis Carroll) αγγίζει με κάποιο τρόπο το υποσυνείδητο, όπως όλες οι ιστορίες που αντέχουν στο χρόνο. Αποτελεί κομμάτι της κουλτούρας μας. Η προσπάθειά μας ήταν να διατηρήσουμε την κεντρική ιδέα και να τη διαμορφώσουμε σε κάτι καινούριο, μένοντας πιστοί στο πνεύμα του βιβλίου.
Μου έδωσαν το σενάριο και μου μίλησαν για 3D. Επίσης μου άρεσε ότι η ιστορία της Λίντα δεν ήταν μια ακριβής μεταφορά του βιβλίου. Όλα τα στοιχεία ήταν θετικά.
Πιστεύω ότι στο μυαλό των ανθρώπων η Χώρα των Θαυμάτων είναι ένας φωτεινός κόσμος. Σκεφτήκαμε όμως ότι τώρα που η Αλίκη επιστρέφει μπορεί να τον βρίσκει πιο σκοτεινό, με μια στοιχειωμένη αίσθηση.
alice1.jpg
Johnny Depp, ηθοποιός
Είμαι μεγάλος οπαδός του βιβλίου του Lewis Carroll. Είναι ένα λογοτεχνικό επίτευγμα γεμάτο εφευρετικότητα. Παραμένει ακόμα και σήμερα το ίδιο ιδιοφυές, ενδιαφέρον και φρέσκο όπως και τότε.
Πραγματικά πιστεύω ότι ο Lewis Carroll θα εκστασιαζόταν με την ταινία, για το σεβασμό και τη σχέση της με το πρωτότυπο υλικό.
Δουλεύοντας με τον Τιμ (Tim Burton) εδώ και 20 χρόνια, είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω την εξέλιξή του. Είναι τόσο μοναδικός, τόσο ιδιοφυής ως σκηνοθέτης: ό,τι κι αν μου ζητήσει να κάνω είναι μεγάλη μου τιμή. Ήθελα να βρω κάτι ξεχωριστό στον ήρωα (σ.τ.ε. ο Johnny Depp υποδύεται τον The Mad Hatter/ Τρελο-Καπελάς). Σκεφτήκαμε με τον Τιμ ότι είναι τόσο αγνός που μπορεί κανείς αυτόματα να καταλάβει τα αισθήματά του: αντικατοπτρίζονται στα ρούχα του, στο δέρμα του, ακόμη και στα μαλλιά του.
[Όταν ο Johnny Depp μελετούσε το χαρακτήρα, ανακάλυψε ότι οι καπελάδες εκείνης της περιόδου πάθαιναν δηλητηρίαση από υδράργυρο] Η κόλλα που χρησιμοποιούσαν για τα καπέλα ήταν υψηλής περιεκτικότητας σε υδράργυρο και καθώς έμενε στα χέρια τους, σιγά-σιγά τους τρέλαινε.

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)