του Clint Eastwood
(οι δηλώσεις του σκηνοθέτη)
invictu2.jpg
Η ιστορία αιχμαλώτισε τη φαντασία μου. Ήταν καταπληκτικό θέμα για ταινία και μου άρεσε πολύ ο τρόπος που ήταν γραμμένο το σενάριο.
Η ιστορία διαδραματίζεται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο της προεδρίας του Μαντέλα. Νομίζω ότι η επιλογή του αθλητισμού ως μέσο συμφιλίωσης του έθνους του αποτελεί δείγμα εξαιρετικής σοφίας. Ξέρει ότι πρέπει να ενώσει το έθνος του, να βρει έναν τρόπο να επικαλεστεί την εθνική τους υπερηφάνεια – τον μοναδικό ίσως κοινό παρονομαστή εκείνη την χρονική περίοδο. Ξέρει ότι οι λευκοί και οι μαύροι κάποια στιγμή θα πρέπει να συνεργαστούν, να δουλέψουν σαν ομάδα, διαφορετικά η χώρα θα αποτύχει. Υπό αυτή την έννοια, η κίνησή του να χρησιμοποιήσει τον αθλητισμό ως μέσο για να επιτύχει τον στόχο του ήταν πραγματικά ευρηματική.

Λόγω του απαρτχάιντ, η Νότιος Αφρική είχε αποκλειστεί από τις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις για πολλά χρόνια. Κανείς λοιπόν, δεν πίστευε ότι οι Σπρίνγκμποκ είχαν ελπίδες να κερδίσουν. Ούτε καν οι ίδιοι. Αλλά επέτρεψαν στον εαυτό τους να μην το αποκλείσουν κιόλας σαν ενδεχόμενο.
invictu1.jpg
Ο Μόργκαν είναι καταπληκτικός. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ κάποιον άλλο για τον ρόλο του Μαντέλα. Έχουν το ίδιο παράστημα, την ίδια χαρισματική φύση. Η φωνή επίσης του Μόργκαν έχει την ίδια χροιά και δούλεψε πολύ για να αφομοιώσει τον χρωματισμό της φωνής του Μαντέλα. Νομίζω ότι τα πήγαμε πολύ καλά.
Ο Ματ μπορεί να μην ήταν όσο ψηλός είναι ο Φρανσουά, αλλά έχει την ίδια ένταση και δύναμη. Επίσης, έκανε πολύ γυμναστική και ήταν σε εξαιρετική φόρμα για τα γυρίσματα. Αν λοιπόν ξέρεις να στήνεις καλά τα πλάνα και να χρησιμοποιείς καλές γωνίες λήψεις, τον άλλο μπορείς να τον κάνεις όσο ψηλό θέλεις.

Όταν είσαι ερασιτέχνης και πρέπει να ενσαρκώσεις έναν επαγγελματία, πρέπει να προπονηθείς πολύ σκληρά για να φτάσεις σε αυτό το επίπεδο. Οι ηθοποιοί που δεν είχαν ξαναπαίξει ράγκμπι χρειάστηκε να προπονηθούν πολύ. Έπαιζαν με επαγγελματίες και επειδή δεν θέλαμε να τραυματιστούν, το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε είναι να κοιτάμε και να ελπίζουμε.
Όπως ξέρετε το κανονικό ράγκμπι είναι ένα πολύ σκληρό παιχνίδι. Μοιάζει αρκετά με το αμερικάνικο ποδόσφαιρο, με τη διαφορά ότι δεν υπάρχουν ούτε κράνη, ούτε επωμίδες και οι παίκτες παίζουν και άμυνα και επίθεση. Είναι πολύ σκληρό άθλημα και όσοι ασχολούνται με αυτό είναι πραγματικά πολύ σκληρά καρύδια.

[Η λατινική λέξη invictus που είναι και ο τίτλος της ταινίας], δεν αντιπροσωπεύει κάποιον από τους πρωταγωνιστές της ιστορίας. Λαμβάνει μια γενικότερη έννοια που διευρύνεται κατά την εξέλιξη της ταινίας.

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)