του Adam Elliot
(το σημείωμα του σκηνοθέτη)
max2.jpg
Πρόκειται για την τέταρτη ταινία μου με πηλό και μέχρι στιγμής καθένα από τα φιλμ μου εξερευνά τη ζωή ενός και μόνο ατόμου. Στο "Μαίρη και Μαξ" περιγράφω ταυτόχρονα τις ζωές δύο ανθρώπων.
Η τριλογία "Uncle", "Cousin", "Brother" αποτελεί μια σειρά ταινιών που μοιάζουν σε στιλ και δομή. Ο σκοπός μου με αυτές τις ταινίες ήταν να πω πολύ αστεία και μινιμαλιστικά κάποιες μίνι βιογραφίες που επιτρέπουν στο κοινό να δει τις ιδιαίτερες ποιότητες "συνηθισμένων" ανθρώπων.
Η προηγούμενη ταινία μου, "Harvie Krumpet", ήταν μια πιο λεπτομερής εξερεύνηση της ζωής ενός ανθρώπου. Με αυτό το φιλμ, σκόπευα και πάλι να διατηρήσω την απλότητα του οπτικού μου στιλ και επέλεξα ξανά σκόπιμα έναν αφηγητή να καθοδηγεί την πλοκή. Και πάλι η ιστορία είχε να κάνει με τα θέματα της διαφοράς, της αποδοχής και της μοναχικότητας.
Με το "Μαίρη και Μαξ" οδήγησα την ιστορία σε πιο δυναμικό μονοπάτι ώστε να διατηρήσω το ενδιαφέρον του κοινού σε όλη τη διάρκεια του φιλμ. Εδώ εξερευνούμε και πάλι την επιθυμία του ανθρώπου για αποδοχή και αγάπη, ανεξάρτητα τού πόσο διαφορετικοί είμαστε! Υπάρχει και πάλι ένας αφηγητής, ο θαυμάσιος Μπάρι Χάμφρις, όμως έχω προσθέσει και τις φωνές των δύο πρωταγωνιστών, της Μαίρη (Τόνι Κολέτ) και του Μαξ (Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν).
max1.jpgΓράφω πάντα μέσα από την καρδιά μου, με την επιθυμία να συνδεθώ με το κοινό. Δεν γράφω για ένα συγκεκριμένο κοινό, αλλά προσπαθώ ίσως να πω ιστορίες που είναι πανανθρώπινες. Φαντάζομαι ότι περιγράφω τη ζωή κάποιου σε μια μεγάλη ομάδα πολύ διαφορετικών ανθρώπων από διάφορες χώρες που είναι συγκεντρωμένοι γύρω από μια φωτιά. Προσπαθώ να κρατώ αμείωτο το ενδιαφέρον όλων γεμίζοντας την ιστορία με στιγμές χιούμορ και μελαγχολίας. Ισορροπώ τα στοιχεία της κωμωδίας και της τραγωδίας. Με κάθε ταινία προσπαθώ να διεγείρω όλες τις αισθήσεις, όχι μόνο τα αυτιά και τα μάτια!
Η ταινία αυτή έχει πολλά "σκοτεινά" σημεία, υπάρχει αρκετό "μαύρο" στη χρωματική παλέτα του φιλμ. Παρουσιάζονται δύο παράλληλοι κόσμοι: ο κόσμος των προαστίων της Αυστραλίας όπου ζει η Μαίρη και η πόλη της Νέας Υόρκης όπου ζει ο Μαξ. Ο κόσμος της Μαίρης είναι καφέ χρώματος και του Μαξ έχει τόνους του μαύρου, του λευκού και του γκρίζου. Και στους δύο κόσμους υπάρχουν κάποια κόκκινα αντικείμενα.
Ο χαρακτήρας του Μαξ είναι βασισμένος σε έναν φίλο μου από τη Νέα Υόρκη που αλληλογραφούμε για περισσότερα από 20 χρόνια. Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον άτομο και η δημιουργία αυτού του φιλμ είναι μια αφιέρωση σε αυτόν και σε όλα τα "θύματα" της κοινωνίας. Αυτός, όπως και ο Μαξ, πάσχει από το σύνδρομο Asperger και έχω ξοδέψει πολύ χρόνο μελετώντας το. Ο σκοπός μου είναι να απομυθοποιήσω τις διάφορες παρανοήσεις που έχει ο κόσμος για όσους πάσχουν από αυτό το σύνδρομο.
Πολλοί άνθρωποι λένε ότι συνήθως νιώθουν διαφορετικοί, ότι δεν μπορούν να προσαρμοστούν. Είμαι ένας από αυτούς τους ανθρώπους. Ακόμη και με όλη την επιτυχία, την αναγνωρισιμότητα και την αποδοχή που έχω δεχτεί από τον κόσμο λόγω των ταινιών μου, συχνά νιώθω μόνος και μη συντονισμένος με τον υπόλοιπο κόσμο. Νιώθω μελαγχολικός, ταλαιπωρημένος και αβέβαιος για μερικά πράγματα. Βρίσκω τον κόσμο πολλές φορές άδικο. Πραγματικά συμπάσχω με τους απελπισμένους ανθρώπους, τους περιθωριοποιημένους και μελαγχολικούς. Με έλκουν αυτοί οι άνθρωποι και οι ιστορίες τους. Τις ιστορίες αυτών των ανθρώπων θέλω να ακούσω και να δω στη μεγάλη οθόνη.

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)