των Ethan Coen & Joel Coen
(οι δηλώσεις των συντελεστών)
serious3.jpg
Ethan Coen
Η ιστορία διαδραματίζεται το 1967 σε μια εβραϊκή κοινότητα, σε ένα ανώνυμο προάστιο της μεσοδυτικής πολιτείας. Εγώ και ο Τζόελ είμαστε από εκεί κι έτσι μας θυμίζει τα παιδικά μας χρόνια. Το περιβάλλον και ο περίγυρος είναι σημαντικά για εμάς και ήταν μεγάλο στοιχείο στην εξέλιξη της ιστορίας. Το πού μεγάλωσες είναι μέρος της ταυτότητάς σου. Αυτό δεν αλλάζει, ακόμη κι αν φύγεις μακριά για μεγάλο διάστημα.
Όλοι στην οικογένεια Γκόπνικ έχουν τους δικούς τους στόχους. Ο γιος, Ντάνι, θέλει να πάρει μαριχουάνα και να βγάλει άλμπουμ. Η αδερφή του, Σάρα, θέλει να κάνει πλαστική στη μύτη. Η σύζυγος και μητέρα, Τζούντιθ, θέλει να το σκάσει με έναν άλλο άντρα, τον Σάι Άμπλεμαν, τον οποίο θεωρεί "σοβαρό άνθρωπο", σε αντίθεση με το σύζυγό της.
(...) Σκεφτήκαμε ότι μια μικρή ανεξάρτητη ιστορία θα ήταν η κατάλληλη εισαγωγή στην ταινία. Μιας και δε γνωρίζαμε κάποια κατάλληλη εβραϊκή ιστορία, επινοήσαμε μία.
serious1.jpg
Joel Coen
Η γένεση αυτής της ταινίας χρονολογείται πολλά χρόνια πριν. Θέλαμε να κάνουμε μια ταινία μικρού μήκους για ένα εβραιόπουλο που ενηλικιώνεται και πάει να δει έναν παλιό ραββίνο. Ο χαρακτήρας του ραββίνου θα ήταν ελεύθερα βασισμένος σε έναν ραββίνο που γνωρίζαμε από παιδιά.
Το στοιχείο αυτό παρέμεινε, όμως η ταινία που ετοιμάσαμε τελικά είναι αρκετά διαφορετική και ασχολείται και με άλλα πράγματα. Παρόλο που ο Λάρι Γκόπνικ είναι ένας φανταστικός ήρωας, βασίζεται σε ανθρώπους οικείους σε μας όσο μεγαλώναμε, γιατί είναι ένας καθηγητής. Και οι δυο γονείς μας ήταν καθηγητές. Μέσω αυτών γνωρίσαμε πολλούς ανθρώπους που δίδασκαν σε πανεπιστήμια. Επίσης, ο Λάρι είναι ένας εβραίος μεσήλικας πατέρας σε μια κοινωνία που δεν διαφέρει από αυτή στην οποία μεγαλώσαμε, όπου υπήρχαν πολλοί από αυτούς.
Ο Λάρι είναι η κεφαλή της οικογένειας και θέλει να έχει τον έλεγχο των πραγμάτων. Στην αρχή της ιστορίας, είναι ευτυχισμένος με τον τρόπο που κυλούν τα πράγματα, με το status quo. Του συμβαίνουν όμως διάφορες ατυχίες.
Θέλαμε έναν πρωταγωνιστή που θα ήταν άγνωστος στο κοινό. Ο Michael Stuhlbarg (Μάικλ Στάλμπαργκ) δεν είναι τόσο άγνωστος αν είσαι θεατρόφιλος στη Νέα Υόρκη, όμως για το κινηματογραφικό κοινό είναι εντελώς άγνωστος. Από τη θεατρική του δουλειά, γνωρίζαμε πόσο καλός ήταν.
serious2.jpg
Michael Stuhlbarg (ηθοποιός)
Μου είπαν ότι με ήθελαν στην ταινία, αλλά δεν ήταν σίγουροι για ποιον ρόλο. Εν τέλει, ενώ βρισκόμουν στο Βέρμοντ, μου τηλεφώνησε ο Τζόελ και μου είπε 'θα σε βγάλω από τη μιζέρια σου, θα υποδυθείς τον Λάρι'.
Ο Λάρι ζει τη ζωή του πολύ φυσιολογικά, έχοντας τις δικές του στιγμές ρουτίνας. Είναι αρκετά ικανοποιημένος ώστε να συνεχίσει τη ζωή του με τον ίδιο τρόπο. Λατρεύει τα μαθηματικά και τη φυσική, αγαπά την οικογένειά του, και πιθανόν παίρνει ως δεδομένα πολλά απ' όσα συμβαίνουν γύρω του. Ώσπου όλα αρχίζουν να πηγαίνουν στραβά και ανακαλύπτει ότι η ζωή δεν είναι αυτό ακριβώς που περίμενε κι έτσι βιώνει μια κρίση της πίστης του. Πιστεύει ότι, μέσω της σοφίας των πνευματικών ανθρώπων της κοινότητάς του, θα μάθει γιατί του συμβαίνουν αυτά τα πράγματα. Έπειτα κι άλλες αναποδιές του έρχονται. Ο αδερφός του, Άρθουρ, περνά τη δική του κρίση, που είναι ακόμη ένα βάρος στους ώμους του Λάρι, αν και το υπομένει εξαιτίας του ισχυρού δεσμού που τους ενώνει.

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)