του John Hillcoat
(οι δηλώσεις των συντελεστών)
theroad2.jpg
John Hillcoat (σκηνοθέτης)
Ξεφύγαμε από το βιβλίο. Στο βιβλίο ήταν περισσότερο σαν πυρηνικός χειμώνας- τα πάντα ήταν εντελώς καλυμμένα με στάχτη και απόλυτα μονοχρωματικά με μια λεπτή στρώση μαύρου καπνού και στάχτης στον αέρα.

Steve Schwartz (παραγωγός)
Δεν τέθηκε ποτέ το ερώτημα σε μας αν θα θέλαμε να κάνουμε αυτή την ταινία, αφού διαβάσαμε το βιβλίο. Από τα μέσα του 20ου αιώνα ο κόσμος αναρωτιόταν αν το ανθρώπινο είδος έτεινε να εξαφανιστεί. Όμως, όπως φαίνεται, από την αρχή αυτού του αιώνα, ο κίνδυνος είναι πλέον πιο ορατός παντού. Ο κόσμος σκέφτεται όλο και περισσότερο το τέλος του κόσμου. Και "Ο Δρόμος" παρουσιάζει μια τέτοια εικόνα.
theroad1.jpgΟ Δρόμος" είναι και μια ιστορία τρόμου, μια οικολογική καταστροφή, μια ιστορία μετα-πυρηνικής αποκάλυψης. Από την 11η Σεπτεμβρίου 2001, οι άνθρωποι έχουν κάποια αιτία να φοβούνται και "πρόκειται να φοβηθούν βλέποντας την ταινία. Και ο Χίλκοουτ είναι ιδιοφυία στο να δημιουργεί ένταση στην οθόνη, που σε κάνει να στριφογυρίζεις στο κάθισμά σου.

Viggo Mortensen (ηθοποιός)
Ο λόγος που τόσοι άνθρωποι έχουν διαβάσει αυτό το βιβλίο είναι ότι άγγιξε μια χορδή της Αμερικής. Η ιστορία του είναι παγκόσμια. Κάθε γονιός που νοιάζεται για το παιδί του έχει αυτά τα αισθήματα, τις αμφιβολίες, τους φόβους, τις έγνοιες. Τι πρόκειται να συμβεί όταν πεθάνω; Το παιδί μου θα είναι εντάξει; Αν το παιδί μου αρρωστήσει, τι θα συμβεί; Όμως το κυριότερο είναι το τι θα συμβεί όταν δεν θα βρίσκομαι εδώ.
Σε αυτή την ιστορία, αυτή η βασική ανθρώπινη έγνοια λαμβάνει χώρα σε ένα "γυμνό" σύμπαν, όπου κάθε ανθρώπινη σιγουριά έχει εξανεμιστεί. Όλα έχουν οδηγηθεί στα άκρα. Δεν είναι απλώς ότι μπορεί εγώ να έχω πεθάνει και να φροντίσει το παιδί μου η μητέρα του ή η θεία του, κάποιο συγγενικό μέλος ή άτομο της ευρύτερης κοινωνίας. Δεν υπάρχει κανείς. Μηδέν! Αν εγώ φύγω, θα είναι μόνος του στον κόσμο. Όσο υπερβολικό κι αν είναι, αφορά τους ανθρώπους όλου του κόσμου και τις οικογένειές τους. Κάθε πατέρα, κάθε μητέρα, το πώς αισθάνονται για το παιδί τους. Χρειαζόταν λοιπόν να κοιτάξω βαθιά μέσα μου για να υποδυθώ αυτό τον ρόλο.
theroad3.jpgΕξαιτίας τού τι πραγματεύεται η ιστορία και των σκέψεων που είχα όταν πρωτοδιάβασα το σενάριο και το βιβλίο, σκέφτηκα τι συμβαίνει και τι μπορεί να φέρει το μέλλον. Όταν δεν θα είμαστε πια στη Γη, τι θα σημαίνει αυτό; Κατά κάποιον τρόπο, αυτό είναι το θέμα της ταινίας. Τι συμβαίνει όταν σου παίρνουν τα πάντα; Εννοώ τα πάντα! Υπάρχουν δύο άνθρωποι, αυτός ο άντρας και αυτό το αγόρι. Και όταν σκέφτεσαι ότι τίποτα άλλο δεν μπορεί να γίνει, το αγόρι χάνει τα πάντα. Αυτή είναι μια πολύ καλή συνταγή για ένα δράμα, αν τη χειριστούν σωστά. Όταν σου παίρνουν τα πάντα, πώς συμπεριφέρεσαι, πώς αντιδράς; Πώς χειρίζεσαι ανθρώπους που φοβάσαι ότι μπορεί να πάρουν περισσότερα πράγματα από σένα; Ή ανθρώπους που έχουν πράγματα που εσύ δεν έχεις; Και όταν κουράζεσαι, όταν τους φοβάσαι, πώς αντιδράς; Επιθετικά; Ίσως κάποιες φορές. Προσπαθείς να μείνεις μακριά τους; Πιθανόν. Αν νομίζεις ότι μπορείς, παίρνεις τα πράγματά τους; Κάποιες φορές το κάνεις, ακόμη κι αν θεωρείς τον εαυτό σου ένα καλό παιδί. Όλα αυτά τα πράγματα συμβαίνουν στην ιστορία μας.

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)