του Michael Mann
heat.jpg

Ο Νικ Μακ Κώλεϋ (στον ρόλο ο Robert De Niro) είναι αρχηγός μια ιδιαίτερα επιτυχημένης συμμορίας ληστών που δρα στο Λος Άντζελες. Ο αστυνομικός Βίνσεντ Χάνα (τον ρόλο υποδύεται ο Al Pacino) αναλαμβάνει την υπόθεση και πολύ γρήγορα βρίσκεται στα ίχνη του. Κάθε φορά όμως που πλησιάζει κοντά στην σύλληψη της συμμορίας, κάτι συμβαίνει και η συμμορία και ο αρχηγός της κατορθώνει να διαφύγει.
Όλη δραματική πλοκή  οργανώνεται γύρω από δύο πόλους. Ο πρώτος είναι η σύγκρουση των δύο κεντρικών προσώπων – των χαρακτήρων που υποδύονται οι Robert De Niro και Al Pacino. Μια σύγκρουση, που η καταγωγή της βρίσκεται στην μυθολογία των ταινιών γουέστερν και στις περίπλοκες σχέσεις ανταγωνισμού και οικειότητας μεταξύ του σερίφη και του παράνομου. Παράλληλα, κατά ένα παράδοξο τρόπο για ταινία δράσης, ένα μέρος της γοητείας της ταινίας βρίσκεται στους διάλογους- συναντήσεις μεταξύ αυτών των δύο χαρακτήρων.
Ο δεύτερος πόλος είναι ο διχασμός που παρουσιάζουν όλα τα ανδρικά πρόσωπα της ταινίας: ανάμεσα στη συναισθηματική τους ζωή και τη δράση τους. Ο διχασμός αυτός αποκτά πολλές φορές διαστάσεις υπαρξιακής τάξης και στιγματίζει τους κεντρικούς χαρακτήρες.
Ο σκηνοθέτης Μάικλ Μαν/ Michael Mann -Ανθρωποκυνηγός/ Manhunter (1986), Ο τελευταίος των Μοϊκανών/ The Last of the Mohicans (1992)- βασίζει το σενάριο της ταινίας στην καταδίωξη του Neil McCauley από το ντετέκτιβ Chuck Adamson, τη δεκαετία του ‘60.
Η ταινία πέραν των άλλων είναι αξιοσημείωτη και για την παρουσία και τη συναρπαστική συνάντηση των δύο κορυφαίων Αμερικάνων ηθοποιών της γενιάς τους, Robert De Niro και Al Pacino. 
Δ.Μ.