του Wayne Wang
smoke.jpg

Με κέντρο ένα καπνοπωλείο σε μια γειτονιά του Brooklyn στη Νέα Υόρκη, και με πρωταγωνιστές τους θαμώνες του, ξετυλίγονται οι μικρές ιστορίες της ταινίας. Συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα πρόσωπα και στις ιστορίες, ο συγγραφέας και ο υπεύθυνος του καπνοπωλείου.
Ταινία σχέσεων και χαρακτήρων, ο Καπνός/ Smoke κρύβει μέσα στις εικόνες του κάτι από τη δύναμη της βιωμένης πραγματικότητας και του περίπλοκου των ανθρώπινων σχέσεων. Η γειτονιά και οι άνθρωποί της, οι μεταξύ τους σχέσεις και συγκρούσεις, τα όνειρά τους και τα κρυμμένα μυστικά τους:  όλα τα προηγούμενα σχηματίζουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η σκηνοθεσία. Μακριά από τους έντονους ρυθμούς του χολιγουντιανού σινεμά, η ταινία αποτελεί μια μοναδική και εξαιρετική περίπτωση. Ο λόγος; μέσα από την αφηγηματική χαλαρότητα, ο θεατής επικεντρώνει την προσοχή του στα πρόσωπα και στα συναισθήματά τους. Με άλλα λόγια αυτό που έχει περισσότερο σημασία στην ταινία είναι, όχι οι ιστορίες της, αλλά τα πρόσωπα της και η δυναμική των μεταξύ τους σχέσεων. 
Ο Γουέην Γουάνγκ/ Wayne Wang είναι ένας εξαιρετικά ενδιαφέρων, αν και άγνωστος στο ευρύ κοινό, κινεζο-αμερικάνος σκηνοθέτης. Για την ταινία βραβευτηκε με την Αργυρή Άρκτο στο φεστιβάλ του Βερολίνου (1995).
Το καστ των ηθοποιών περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον Χάρβεϊ Καϊτέλ/ Harvey Keitel, στο ρόλο του υπεύθυνου του καπνοπωλείου. Ενώ τους άλλους ρόλους υποδύονται ηθοποιοί με σημαντική υποκριτική παρουσία όπως οι William Hurt, Harold Perrineau Jr., Forest Whitaker, Stockard Channing και  Ashley Judd.
Ο σεναριογράφος  Πώλ Ωστερ/ Paul Auster είναι ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους αμερικάνους συγγραφείς.
Στην ηχητική μπάντα θα συναντήσουμε και το ελληνικό τραγούδι Baby Wants Kisses (Το μωρό) από το ελληνο-αμερικάνικο συγκρότημα των Annabouboula.

Δ.Μ.