του Ron Howard
apollo13.jpg

Η ταινία αφηγείται μια πραγματική ιστορία: την αποστολή Απόλλων 13 της ΝΑΣΑ, στη Σελήνη το 1970 και τα προβλήματα που αυτή συνάντησε.
Η αποστολή του Απόλλων 13 στη Σελήνη, μετά από μια έκρηξη, αντιμετωπίζει ξαφνικά μεγάλους κινδύνους. Οι τρεις αστροναύτες μόνοι τους στο διάστημα, χωρίς καμία βοήθεια, προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν το διαστημόπλοιο σε τροχιά επιστροφής στην Γη.
Οι κλειστοί χώροι, η απομόνωση και η ουσιαστική απουσία δράσης, καθορίζουν την ταυτότητα της ταινίας, καθώς σημαντικό της τμήμα έχει γυριστεί στο εσωτερικό ενός διαστημοπλοίου. Η σκηνοθεσία παρακάμπτει αυτό το σκόπελο, ρίχνοντας το βάρος της στα πρόσωπα, τις μεταξύ τους σχέσεις, τις εντάσεις, την αγωνία της επιστροφής.
Και γι' αυτόν το λόγο η παρουσία των Tom Hanks, Kevin Bacon, Bill Paxton, Gary Sinise, Kathleen Quinlan και Ed Harris είναι καθοριστική για το τελικό αποτέλεσμα .
Οι σκηνοθετικοί χειρισμοί του Ρον Χάουαρντ/ Ron Howard, αν και είναι συμβατικοί και προβλέψιμοι, μεταδίδουν στο θεατή την ατμόσφαιρα αγωνίας. Η ταινία βραβεύτηκε με Όσκαρ για το μοντάζ.


Δ.Μ.