των Peter Farrelly & Bobby Farrelly
dumb.jpg

Μια ταινία ύμνος(;) στην αληθινή και ανιδιοτελή φιλία,  μια ελάχιστα «πολιτικά ορθή» ταινία, μια «ασεβής» κωμωδία, μια πραγματικά πρωτότυπη ταινία.
Δύο φίλοι, ο Λοϊντ και Χάρι, ξεκινούν ένα μακρινό ταξίδι, με σκοπό να παραδώσουν στην Μαίρη, την αγαπημένη του Χάρι, ένα χαρτοφύλακα με χρήματα. Τυφλοί και οι δύο από τον έρωτα (αλλά και την ηλιθιότητα τους) μπλέκονται χωρίς να το καταλάβουν σε περιπέτειες. Όμως το τέλος θα είναι μάλλον αίσιο και ευτυχές(;)…
Η άποψη της σκηνοθεσίας για το κωμικό βρίσκεται πολύ κοντά στους κωμικούς του βωβού σινεμά και το σλάπστικ (slapstick). Χονδροειδή κωμικά επεισόδια, κάθε άλλο από επεξεργασμένη επίδειξη ηλιθιότητας από τους δύο πρωταγωνιστές, υπερβολή του κακού γούστου, κωμική αμετροέπεια: αυτά είναι τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν αυτήν ιδιαίτερα αποτελεσματική κωμωδία. Το χιούμορ της ταινίας είναι αγενές και ασεβές ακόμα και για τους δύο πρωταγωνιστές της. Οι επιρροές από τις ταινίες του Jerry Lewis, μοιάζουν απολύτως ενταγμένες μέσα στο σώμα της ταινίας.
Ο Τζιμ Κάρεϊ/ Jim Carrey, ένας από τους πιο δημοφιλείς κωμικούς και ένας μάλλον υποτιμημένους ηθοποιούς της Αμερικής, και ο Τζεφ Ντάνιελς/ Jeff Daniels, μια πραγματική αποκάλυψη σε κωμικό ρόλο, συνιστούν το κεντρικό δίδυμο της ταινίας.
Λόγω της επιτυχίας της ταινίας μια τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων την ακολούθησε
Δ.Μ.