του John Schlesinger
cowboy.jpg

Από τη μικρή επαρχιακή πόλη του Νότου της Αμερικής προς την ανατολική ακτή και τη Νέα Υόρκη: για τον Τζο Μπακ (Jon Voight), αυτό φαίνεται ότι θα είναι το μόνο της ζωής του ταξίδι. Όμως οι εφιάλτες από την παιδική και εφηβική ηλικία οδηγούν τα βήματά του και η παραμονή του στη μεγάλη πόλη κάθε άλλο παρά δικαιώνει τις αφελείς προσδοκίες του. Θέλει να γίνει ζιγκολό, αλλά γρήγορα θα παγιδευτεί στο λαβύρινθο της μεγαλούπολης: οι απόπειρές του να εξασκήσει το "επάγγελμα" οδηγούνται σε παταγώδη αποτυχία. Σύντροφός του και συμμέτοχος στον αγώνα για επιβίωση, ο Ρίκο "Ράτσο" Ρίτζο(Dustin Hoffman), ένας Ιταλοαμερικάνος από το Μπρόνξ. Θα συγκατοικήσουν μαζί σε μια υπό κατεδάφιση πολυκατοικία και θα μοιραστούν τις εμπειρίες μίας ζωής στο περιθώριο.
Ζώντας τη νύχτα της μεγαλούπολης, οι δύο ήρωες θα βυθιστούν στην άγρια πλευρά της: αφιλόξενη και άσχημη, η πόλη είναι ένας τόπος για τους καταραμένους της ζωής, μια φυλακή χωρίς φύλακες, ένας χώρος όπου τα φαντάσματα του παρελθόντος ζητούν εκδίκηση. Αποτελεί αυτή η όψη της Νέας Υόρκης, μια προβολή της εσωτερικής εξαθλίωσης, της συναισθηματικής και ψυχολογικής κατάστασης των δύο ηρώων -είναι ο τόπος μιας εσωτερικής εξορίας. Όντας σ' αυτόν το χώρο, οι δύο ήρωες, μόνο μια δυνατότητα έχουν: την απόδραση, την έξοδο, το ταξίδι προς τον ήλιο.
Η απροσδόκητη πρόσκληση τους σ' ένα πάρτι (μια αναφορά στον Andy Warhol και στο Factory) είναι το σημείο καμπής στην αφήγηση: ο Τζο θα έχει την ευκαιρία να εξασκήσει για πρώτη φορά το "επάγγελμά" του. Όμως η, όχι και τόσο απρόοπτη, τροπή που παίρνει η αρρώστια του Ρίκο, θα ωθήσει τον Τζο να επιχειρήσει το δεύτερο της ζωής του ταξίδι: αυτήν τη φορά προς το νότο και το Μαϊάμι, συνοδεύοντας τον φίλο του.
Ένα ταξίδι στην απάνθρωπη, σκληρή και άγρια πλευρά της Νέας Υόρκης, είναι η ταινία. Παρίες του αμερικάνικου ονείρου, αποσυνάγωγοι της αστικής ευημερίας, συνταξιδιώτες σ' αυτό το ταξίδι, ο Τζο και ο Ρίκο, επιβιώνουν χάρις τη θέρμη της αληθινής φιλίας. Και είναι αυτή φιλία, η μοναδική εστία που απαλύνει το ψύχος της Νέας Υόρκης -είναι αυτή η φιλία μία όαση μέσα στην έρημο της μεγαλούπολης.
Δ.Μ.