του Bob Rafelson
five-easy-pieces.jpg

Σημαντικός σταθμός της συνεργασίας Rafelson – Nicholson, η ταινία είναι ένα εμβληματικό φιλμ, για το χώρο του ανεξάρτητου σινεμά της Αμερικής.
Εδώ ο Jack Nicholson υποδύεται έναν τυχοδιώκτη, ο οποίος δουλεύει στις πετρελαιοπηγές του αμερικάνικου νότου. Όμως, καθώς η αφήγηση εξελίσσεται, γρήγορα αποδεικνύεται ότι ο παρορμητικός και συχνά βίαιος χαρακτήρας που επιδεικνύει δεν είναι παρά ένα προσωπείο. Πίσω απ' αυτό υπάρχει η δυσανεξία και η δυσφορία ενός διανοούμενου, ενός εκλεπτυσμένου πιανίστα κλασσικής μουσικής.
Η δραματική πλοκή επικεντρώνεται σ' αυτή τη διαδικασία σταδιακής αποκάλυψης του παρελθόντός του και στο πώς ο κεντρικός χαρακτήρας τοποθετείται συναισθηματικά απέναντι στον κόσμο που τον περιβάλλει. Διανύοντας μία διαδρομή από τον νότο προς το οικογενειακό σπίτι του, ο ήρωας βρίσκεται αντιμέτωπος με ότι ήθελε να ξορκίσει: με το συντηρητισμό, την απουσία ζωτικότητας και την υποβολή (όχι άμεση, αλλά έμμεση) μίας επιβλητικής οικογενειακής παράδοσης.
Η ταινία καταγράφει μ' έναν ιδιοφυή τρόπο όλη τη δυσφορία της αμερικάνικης νεολαίας απέναντι σ' ότι συνιστά το οικογενειακό φαινόμενο. Η τελική επιλογή του ήρωα είναι σύμφωνη με το ιδεολογικό κλίμα της εποχής: επιλέγει την ελευθερία, αρνείται τις δεσμεύσεις και καταλήγει πάλι πίσω στον δρόμο, περιπλανώμενος μέσα στο αχανές τοπίο της αμερικάνικης ηπείρου.
Δ.Μ.