του Ben Stiller
(οι δηλώσεις του σκηνοθέτη)
the-secret-life-of-walter-mitty.jpg

Εκείνο που λατρεύω στην συγκεκριμένη ιστορία είναι ότι δε μπορεί να κατηγοριοποιηθεί. Έχει κωμωδία και δράμα, είναι περιπέτεια, πλήρως αληθινή, αλλά και φανταστικά εξωπραγματική. Ωστόσο στην καρδιά της υπάρχει ένας χαρακτήρας με τον οποίο μπορούμε όλοι μας να ταυτιστούμε – ένας “ήρωας” πλήρως εναρμονισμένος με τους ρυθμούς της σύγχρονης ζωής, ο οποίος μέσα στο κεφάλι του ζει - την ίδια στιγμή – μια ζωή εντελώς διαφορετική από την “αληθινή”. Για μένα, αυτός ο άνθρωπος πρεσβεύει όλα εκείνα τα πράγματα που σκεφτόμαστε για εμάς και για τον κόσμο γύρω μας, αλλά δεν τολμάμε ποτέ να αναφέρουμε.
(…) [Ο ήρωας είναι] ένας τύπος που κατά κάποιον τρόπο κατέστειλε τις φιλοδοξίες που 'χε σαν νέος. Και κατά κάποιον τρόπο εκτράπηκε από τη ροή της ζωής, και τώρα επιχειρεί να γίνει ένας κανονικός άνθρωπος, ένας κανονικός τύπος, χωρίς να έχει συνείδηση ότι απώθησε τα όνειρα του.
(…) Σίγουρα ταυτίζομαι με τις στιγμές στη ζωή του ήρωα όταν προσπαθεί να είναι ο καλύτερος δυνατός, αλλά δεν τα καταφέρνει.
(…) Καθώς περνάμε στο ψηφιακό κόσμο, η εργασία του τεχνίτη χάνεται. Χάνουμε την τέχνη τού να στήνεις ένα περιοδικό ή να δουλεύεις με το φιλμ. Αγαπώ το φιλμ. Μεγάλωσα κάνοντας ταινίες σε φιλμ Super 8: όταν ήμουν 10 χρονών έκανα μοντάζ, και έστελνα την ταινία για εμφάνιση, περιμένοντας τρεις ημέρες για να την πάρω πίσω. Και όταν αυτό δεν υπάρχει πια, επειδή πλέον δεν είναι απαραίτητο, τότε νομίζω ότι υπάρχει ο κίνδυνος όλη αυτή η χειρονακτική δουλειά να πάψει να εκτιμάται, μόνο και μόνο επειδή δεν είναι πλέον κερδοφόρα.

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή, δηλώσεις στον ιστότοπο npr.org )