του Paul Greengrass
(οι δηλώσεις του σκηνοθέτη)
captain-phillips.jpg

Υπάρχουν πολλές καλές ταινίες της τελευταίας δεκαετίας που ασχολούνται με θέματα εθνικής ασφάλειας και τρομοκρατίας, αλλά ήθελα αυτή η ταινία να φωτίζει μια πιο ευρεία διαμάχη- τη διαμάχη ανάμεσα στους έχοντες και στους μη έχοντες. Η σύγκρουση μεταξύ του Phillips, που ανήκει στο ρεύμα της παγκόσμιας οικονομίας, και των πειρατών, που δεν ανήκουν, μου έδωσε την εντύπωση του φρέσκου, του νέου και του πρωτοποριακού. Η αναμέτρηση του Phillips και του Muse είναι μια συναρπαστική πολιορκία εν πλω, αλλά και κάτι που απευθύνεται στις δυνάμεις που καθορίζουν τον κόσμο σήμερα. Πάντα πίστευα ότι μια ιστορία πρέπει να παρουσιάζεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι ακαταμάχητη και συγκλονιστική, αλλά παράλληλα να προκαλεί τη σκέψη.
(...) Το να κάνω το γύρισμα στον ωκεανό, σε ένα πραγματικό πλοίο ήταν τρομερά σημαντικό για μένα. Ξεκίνησα την ταινία με την πεποίθηση ότι έπρεπε να αναπαραστήσουμε τα γεγονότα όσο πιο πιστά στα αληθινά γινόταν. Όλοι έλεγαν ότι είμαι τρελός και ότι το γύρισμα στη θάλασσα είναι ένα από τα πράγματα που δεν κάνεις ως σκηνοθέτης. Όμως η ταινία είναι απόλυτα αληθοφανής.
(...) Το να παλεύεις για την αληθοφάνεια περιλαμβάνει ρίσκα στη δημιουργική διαδικασία για τον σκηνοθέτη, τους ηθοποιούς και το συνεργείο. Ήταν η πιο επίπονη εμπειρία που είχα ποτέ. Ήμασταν στον ωκεανό όλη μέρα, κάθε μέρα, γυρίζαμε σε περιορισμένους χώρους ή στα ανοιχτά, με φουσκοθαλασσιά. Ήταν βασανιστικό. Αλλά τα καταφέραμε. Οι ηθοποιοί και το συνεργείο ένιωσε σαν να ήταν μέλη του πληρώματος.
(...) [Στα γυρίσματα] Υπήρχαν πολλά πλοία του Ναυτικού, πολλά ελικόπτερα και τεράστια ανησυχία για θέματα ασφαλείας. Πώς χορογραφείς, στήνεις και καταγράφεις σε φιλμ μια δράση που συμπεριλαμβάνει ένα μικρό αεροπλανοφόρο, πολλά καταδρομικά και πολλά ελικόπτερα που βομβαρδίζουν μια μικρή ναυαγοσωστική λέμβο στο σκοτάδι, σε πλήρη ταχύτητα, στο νερό; Οποιοσδήποτε σκηνοθέτης θα έλεγε ότι και μόνο ένα ελικόπτερο αρκεί για να σε στρεσάρει. Και το ρολόι μετρούσε αντίστροφα για μας, γιατί μπορούσαμε να έχουμε το Ναυτικό για περιορισμένο χρόνο.
(...) Ο Phillips μου θυμίζει τους άντρες που ήξερα μικρός, μεγαλώνοντας με έναν πατέρα που ήταν στο εμπορικό ναυτικό: εργαζόμενους άντρες που διακινούν προϊόντα σε όλον τον κόσμο, που είναι η ψυχή της παγκόσμιας οικονομίας. Είναι οι φορτηγατζήδες της θάλασσας. Για εμένα ο Richard Phillips είναι αυτό το είδος ανθρώπου. Ένας απλός άνθρωπος που βρίσκεται σε μια ανεπιθύμητη κατάσταση. Είναι ένας κανονικός άνθρωπος, αλλά ο τρόπος που ανταποκρίνεται σε αυτό που του συμβαίνει και στη δοκιμασία που περνάει, μας λέει ότι ο κόσμος είναι εκπληκτικός.

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)