του Lee Daniels
lee-daniels-the-butler.jpg

Η ταινία είναι ένα ιστορικό δράμα και ως κεντρικό χαρακτήρα έχει έναν αφροαμερικάνο που ήταν αυτόπτης μάρτυρας αρκετών αξιοσημείωτων γεγονότων του 20ου αιώνα, κατά τη διάρκεια της θητείας του, από το 1957 έως το 1986, στο Λευκό Οίκο ως μπάτλερ.
Καθώς ο Cecil Gaines / Σέσιλ Γκέινς υπηρετεί οκτώ Προέδρους των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Λευκό Οίκο, το κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα, ο Πόλεμος του Βιετνάμ καθώς και άλλα σημαντικά γεγονότα επηρεάζουν τη ζωή αυτού του ανθρώπου, την οικογένεια του αλλά και την αμερικανική κοινωνία.
Το σενάριο έγραψε ο Will Haygood βασισμένος στο άρθρο A Butler Well Served by This Election του Will Haygood στην εφημερίδα Washington Post .
Ο Lee Daniels στο παρελθόν έχει σκηνοθετήσει τις ταινίες Shadowboxer, Precious, The Paperboy.
Σε δηλώσεις του σχετικά με την ταινία ο Lee Daniels επισημαίνει: "Αυτή η ταινία ξεκίνησε ως μια ιστορία για τη σχέση πατέρα-γιου. Δεν ήμουν ενθουσιασμένος με τη σχέση μου με τον πατέρα μου, και επίσης δεν είμαι ενθουσιασμένος για τη σχέση μου με τον γιο μου, και σκέφτηκα ότι αυτό ήταν ένα πρόβλημα που αφορούσε όλον τον κόσμο. Η σχέση πατέρας-γιος: είναι μια ιστορία αγάπης. Και μόνο όταν άρχισα να αφηγούμαι την ιστορία άρχισα να συνειδητοποιώ ότι υπήρχαν θέματα σχετικά με τον ρόλο των μαύρων στην Αμερική και την πολιτική." (...) "Οι ηθοποιοί που προσέγγισα για να παίξουν στην ταινία [Forest Whitaker, Cuba Gooding, Jr., Jane Fonda, Vanessa Redgrave, Robin Williams ,  Oprah Winfrey ] τσίμπησαν λόγω του θέματος. Δεν υπήρχαν χρήματα για να τους πληρώσουμε, και οι περισσότεροι από πληρώθηκαν πολύ κάτω από την  κανονική αμοιβή".

(πηγή filmmakermagazine.com/, eurweb.com/, wikipedia.org)