του Bennett Miller
foxcatcher.jpg

Ο ολυμπιονίκης παλαιστής Mark Schultz καλείται από τον πάμπλουτο John du Pont να μετακομίσει στο κτήμα του για να βοηθήσει στο σχηματισμό και την προπόνηση μιας ομάδας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ, το 1988. Ο Schultz αρπάζει την ευκαιρία ελπίζοντας να επικεντρωθεί στην προπόνηση του. Ο John du Pont αντιμετωπίζει το όλο εγχείρημα ως μια ευκαιρία να κερδίσει το σεβασμό των συνομηλίκων του και, το πιο σημαντικό, της μητέρας του.
Κολακευμένος από την προσοχή και μαγεμένος από το κόσμο του du Pont, ο Mark αντιμετωπίζει τον ευεργέτη του ως πατρική φιγούρα και όλο και περισσότερο εξαρτάται από αυτόν. Αν και αρχικά τον στήριζε, ο du Pont βυθίζει τον Mark σε έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής που απειλεί να υπονομεύσει την προπόνηση και την προετοιμασία του…
Με τους Steve Carell, Channing Tatum, Mark Ruffalo.
Ο Bennett Miller δηλώνει σε συνέντευξη τύπου στο Φεστιβάλ Καννών (2014): «Όταν για πρώτη φορά έμαθα την ιστορία, ήξερα ότι σ’ αυτή υπήρχαν μηνύματα που ξεπερνούσαν την ίδια την ιστορία: είχε κάτι να πει για εμάς και για τη χώρα μας. Η ταινία δεν είναι μια πολιτική ταινία. Είναι μια ταινία που προσπαθεί να κατανοήσει κάποια φαινόμενα, όπως είναι η παρακμή. Χρησιμοποιήσαμε ένα μικροσκόπιο για να δούμε μέσα το εσωτερικό της ιστορίας. Μπορείτε να κατανοήσετε το σύμπαν χρησιμοποιώντας ένα τηλεσκόπιο, αλλά επίσης ορισμένες φορές αυτό μπορεί να γίνει και με τη χρήση μικροσκοπίου».
Και συνεχίζει: «Λίγους μήνες αφού βγήκε το Καπότε (σ.τ.ε. η προηγούμενη ταινία του σκηνοθέτη), έλαβα ένα γράμμα από τη Χάρπερ Λι. Έλεγε ότι η ταινία ήταν μια απόδειξη της μυθοπλασίας ως μέσο για την αλήθεια. Υπήρχαν πολλά στοιχεία στην ταινία που είχαμε επινοήσει όπως τόνισε, αλλά τελικά έλεγε την αλήθεια για τον Καπότε. Αυτό προσπάθησα να κάνω με το Foxcatcher.
Οι συνθήκες έμοιαζαν κωμικές και παράλογες, αλλά η κατάληξη ήταν τραγική και πραγματική. Όσα συνέβησαν εκεί ήταν τόσο μακρυά από τις προσωπικές μου εμπειρίες, ωστόσο μου ήταν οικεία. Υπήρχε κάτι πέρα από τα γεγονότα, που δεν έδειχνε καθόλου περίεργο. Ίσα- ίσα.
Ήθελα να μάθω όσα ο κόσμος δε γνώριζε για την ιστορία, κι αυτό παίρνει πάντα χρόνο. Πρόκειται για μια ιστορία με άβολες αλήθειες, όλοι όσοι μίλησα δείχνανε διστακτικοί, σα να ήθελαν να κρύψουν κάποιες πτυχές της».
Το σενάριο της ταινίας βασίζεται στην αυτοβιογραφία του Mark Schultz (που υποδύεται ο Channing Tatum), ο αδελφός του πρωταθλητή.
«Το πρόβλημα με τις βιογραφικές ταινίες είναι ότι θα πρέπει να συμβιβάσουν δύο είδη αλήθειας. Υπάρχει η αλήθεια της ιστορίας, τα πραγματικά γεγονότα, για τα οποία θα πρέπει η ταινία να είναι πολύ ακριβής, και στη επίσης υπάρχει μια καθολική αλήθεια που σας οδηγεί για να αφηγηθείτε αυτή τη συγκεκριμένη ιστορία», δήλωνε ο Bennett Miller με αφορμή την προηγούμενη και επίσης βιογραφική ταινία του Moneyball. «Αυτό είναι το κόλπο: εστιάζοντας στο ανεκδοτολογικό, έτσι ώστε να μπορεί να απεικονισθεί το καθολικό».

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή, δημοσιεύματα στον επίσημο ιστότοπο του Φεστιβάλ Καννών (2014))