του Tommy Lee Jones
the-homesman.jpg

1850. Η Μέρι Μπι Κάντι, είναι 31 χρονών. Ζει μια μοναχική ζωή, σε μια θεοφοβούμενη πόλη στα μεσοδυτικά της Αμερικής. Είναι homesman, δηλαδή κάποιος που φέρνει πίσω στον πολιτισμό όσους έχουν χάσει τα λογικά τους. Της ανατίθεται , από τα μέλη της εκκλησίας της, να φέρει πίσω στην Ανατολή τρεις άρρωστες ψυχικά γυναίκες. Στο δρόμο από τη Νεμπράσκα προς Αϊόβα, η Μέρι Μπι σώζει τη ζωή του Μπριγκς, ενός παρανόμου. Αντιμέτωπη με σφοδρές χιονοθύελλες, απρόοπτες συναντήσεις με εποίκους και Ινδιάνους αλλά και εν μέσω ενός αφιλόξενου τόπου, η Μέρι Μπι βρίσκει στο πρόσωπο του Μπριγκς έναν συμπαραστάτη…
Στη τέταρτη ταινία του, ο Tommy Lee Jones (The Three Burials of Melquiades Estrada, 2005) εστιάζει σ’ αυτήν την ιδιότυπη ταινία δρόμου - γουέστερν τόσο στο πρόσωπο της κεντρικής ηρωίδας -μιας δυνατής ανεξάρτητης γυναίκας-, όσο και στο περιβάλλον που κινείται, έναν άγριο τόπο, που μπορεί να οδηγήσει κάποιον στη τρέλα. Το σενάριο της ταινίας βασίζεται στο βιβλίο του Glendon Swarthout, ενός συγγραφέα που διαπλέκει το ειρωνικό ύφος με την ανθρώπινη σκληρότητα.
Ο Tommy Lee Jones, σκηνοθέτης της ταινίας δηλώνει: «Δεν προσπαθώ να κρύψω ότι βασικό θέμα της ταινίας είναι η μελέτη του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στη δυτική πλευρά του ποταμού Μισισιπή. [Η ταινία] είναι μια μελέτη της ιστορίας της επέκτασης προς τη Δύση. Είναι ένας τρόπος για να δούμε τι οι μαθητές της Αμερικής μαθαίνουν, όταν έρχεται στο προσκήνιο το θέμα του πεπρωμένου [σ.τ.ε. δηλαδή της αντίληψης ότι ήταν το πεπρωμένο που οδηγούσε τους αμερικανικους άποικους για την επέκταση τους σε ολόκληρη την ήπειρο]».
Με τους Tommy Lee Jones, Hilary Swank, Hailee Steinfeld, William Fichtner, Meryl Streep.

Σ.