του Paul Haggis
(οι δηλώσεις του σκηνοθέτη)
third-person.jpg

Η ΑΦΕΤΗΡΙΑ
(...) Μου αρέσει να γράφω για πράγματα που δεν γνωρίζω, και έτσι η φύση της αγάπης μου  κίνησε το ενδιαφέρον.
(...) Παρότι εμείς δεν το βλέπουμε συχνά σε ταινίες, πιστεύω ότι καμιά φορά αρέσει στους ανθρώπους να συμπεριφέρονται σε πλήρη αντίθεση με τις ανάγκες τους. Πόσο συχνά έχετε δει έναν φίλο και αναρωτιέστε: «γιατί άραγε αυτή η γυναίκα είναι μαζί με αυτόν τον άντρα;» ή το αντίστροφο. Πολλές φορές δε βλέπουμε καθαρά… Δε βλέπουμε αυτό που βλέπουν οι άλλοι γύρω μας. Είχα πολλές απορίες σχετικά με τις σχέσεις, τις οποίες δε μπορούσα να απαντήσω. Έτσι αποφάσισα να κάτσω να γράψω κάτι περί αυτού.

ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΣΩΠΑ, ΠΟΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ
(...) Ήθελα η ταινία να έχει  πολλούς χαρακτήρες γιατί έτσι ήθελα το ένα πρόσωπο  αντανακλά σε ένα άλλο. Ήθελα να προσποιούνται ότι είναι κάτι, και, στη συνέχεια, στην πραγματικότητα είναι κάτι άλλο. Μου αρέσει να το κάνουμε αυτό. Μου αρέσει να παίρνω τα κινηματογραφικά είδη και να τα υπονομεύω. Το έκανα με την ταινία In the Valley of Elah. Είπα στον θεατή, «Εντάξει, αυτό είναι απλά ένα μυστήριο με έγκλημα. Χαλαρώστε». Και τότε, στα δύο τρίτα της διαδρομής, έσπασα κάθε σύμβαση ενός μυστηρίου με δολοφονία. Στην περίπτωση αυτή, θα ήθελα να υποθέτει κάποιος ότι είναι τρεις ιστορίες αγάπης. Και τότε, πολύ γρήγορα, αρχίζουν να συμβαίνουν πράγματα που δεν θα έπρεπε να συμβούν. Γι 'αυτό και διαδραματίζεται η ταινία σε τρεις διαφορετικές χώρες, έτσι ώστε να μην μπορούν να τις διασχίσουν, και όμως αρχίζουν να συναντιούνται. Αν αυτό που σας δείχνω δεν μπορεί να συμβεί, τότε τι συμβαίνει; Μου αρέσει πραγματικά να σέβομαι το κοινό και να το αφήνω να πλησιάσει μέσα από τις απαντήσεις.

ΗΘΟΠΟΙΟΙ
(...) Αγαπώ ηθοποιούς, πάντα αγαπούσα τους ηθοποιούς. Συμπάσχω με τη δουλειά τους. Ο καθένας νομίζει ότι είναι εύκολο, αλλά δεν είναι. Είναι δύσκολο και σκληρό να είσαι ευάλωτος και γενναίος μπροστά στην κάμερα. Όσο περισσότερο οι ίδιοι αποκαλύπτουν τον εαυτό τους, τόσο περισσότερο τους αγαπάμε. Όμως πόση αλήθεια υπάρχει σε αυτό που παρουσιάζουν;

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή, http://collider.com/, επιμέλεια Σ.)